Jeronimo Voss - Inverted Night Sky

smba-newsletter-146.pdf (483 Kb)

15 mei – 26 juni 2016

Opening: zaterdag, 14 mei van 17:00 tot 20:00 uur

Conferentie ‘Ways of Viewing Science and Society’ (bij de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen): 9 & 10 juni.

‘Inverted Night Sky’ is geïnspireerd op houtskooltekeningen van de Melkweg afkomstig uit het Anton Pannekoek Instituut voor Astronomie in Amsterdam. Sinds 1927 vormen deze tekeningen de bron voor Zeiss Planetarium projectiesystemen wereldwijd om de Melkweg te kunnen simuleren zoals deze zichtbaar is in de nachthemel. Naast hun functie voor de astronomie, houden de tekeningen ook verband met het debat over ‘Wetenschappelijk Socialisme’: de kritiek op klassenverhoudingen en de bijbehorende verschillende vormen van tijdseconomie. De tekeningen zijn gemaakt door astronoom en socialistisch denker Anton Pannekoek (1873-1960), aan de hand van waarnemingen met het blote oog. Pannekoeks visuele constructie van de Melkweg ontstond vanuit een bottom-up benadering die tekenend is voor zijn maatschappelijke visie, waarin hij pleitte voor de samenleving gestructureerd vanuit zelfgeorganiseerde arbeidersbewegingen in plaats van te worden geleid door een dominante staatsbureaucratie.

Jeronimo Voss laat met ‘Inverted Night Sky’ het specifieke politieke klimaat uit de tijd van Pannekoek achter zich. In zijn tentoonstelling kan de in negatief weergegeven afbeelding van de sterrenhemel, zoals deze in de houtskooltekeningen van Pannekoek te zien is, volgens hem ook geïnterpreteerd worden als een omkering van schijnbaar onveranderlijke, absolute natuurwetten – of zoals de kunstenaar het verwoordt: “true wealth is silence of time”. De tentoonstelling omvat drie nieuwe werken, Inverted Night Sky, Aspects of the Milky Way en Relativistic Working Time. Elk van deze werken slaat een brug tussen de immateriële aanwezigheid van astronomie en de historische en economische realiteit van alledag.
lees verder..


Performance Allard van Hoorn - 031 Urban Songline
in de toekomst - 29/06/2016

Datum: woensdag 29 juni, 19.30 - 20.30 uur
('031 Urban Songline' wordt 29 juni live gespeeld tussen 19.30 en 20.30 uur. De installatie is daarna nog te zien en te horen op donderdag 30 juni)

Ter gelegenheid van de sluiting van SMBA aan de Rozenstraat presenteert Allard van Hoorn de performance en tweedaagse tentoonstelling ‘031 Urban Songline’. Het is een vervolg op zijn langer lopende onderzoeksproject ‘Urban Songlines’. Met ‘Urban Songlines’ brengt Van Hoorn de stedelijke ruimte in kaart door de topografie van de plek te vertalen naar muziek. Hiervoor laat hij zich inspireren door de traditie van de Songlines, een traditionele methode gebruikt door Australische Aboriginals om het landschap in kaart te brengen, spiritueel te bezielen en te beheren.
lees verder..

Publiek debat: Diversiteit, kritiek, en de sluiting van het SMBA
12 dagen geleden - 14/06/2016

Georganiseerd door Herbert Ploegman & Kunstlicht: Tijdschrift voor Beeldende Kunst, Beeldcultuur, en Architectuur

Datum: 14 juni, 19.30 uur
Locatie: SMBA
Taal: Engels
Reserveren: toegang is gratis, reserveren verplicht. Aanmelden kan via info@tijdschriftkunstlicht.nl, onderwerp: SMBA.
lees verder..

Parasite Lottery
12 dagen geleden - 14/06/2016

Datum: 14 juni, 19.00 uur
Taal: Engels
RSVP: mail@smba.nl
Meer info: www.parasitelottery.com

Deelnemende organisaties: Casco, Das Spectrum, Platform BK en SMBA.

Muziek in samenwerking met Frau (Leilani Hermiasih)

Parasite Lottery is een eerste aanzet voor een collectieve loterij voor Nederlandse kunstorganisaties en hun gemeenschappen. Het is een initiatief van kunstenaar Wok The Rock, ontwikkeld in samenwerking met het Casco-team.
lees verder..

Nieuws Archief