This is the Time. This is the Record of the Time

smba-newsletter-138.pdf (512 Kb)

13 september - 9 november 2014

Opening: zaterdag 13 september, 17:00 - 19:30 uur

Met: Kristina Benjocki, Sebastián Díaz Morales, Peter Fengler, Priscila Fernandes, Daniele Genadry, Walid Sadek, Rayyane Tabet, Esmé Valk, Cynthia Zaven.

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam presenteert This is the Time. This is the Record of the Time, een samenwerkingsproject met de American University of Beirut (AUB) Art Gallery in Libanon, ontwikkeld door gastcuratoren Angela Harutyunyan en Nat Muller. De tentoonstelling toont nieuw werk van negen in Nederland en Libanon gevestigde kunstenaars. This is the Time. This is the Record of the Time is de tweede van vier presentaties in SMBA in de reeks van het Global Collaborations-programma van het Stedelijk Museum.

De tentoonstelling reist in maart 2015 door naar AUB Art Gallery in Beiroet.
lees verder..


Museum N8
in de toekomst - 01/11/2014

Zaterdag 1 november 2014

Tijd: 19:00 – 2:00 uur
Locatie: SMBA

Museum N8 in Amsterdam met in SMBA de performance-lecture PAPERWORK door Peter Fengler om 20:00 uur, een rondleiding door Angela Harutyunyan om 21:00 uur, en pop-up tours tot diep in de nacht.
lees verder..

Kunst, kapitaal & avant-garde
1 maand geleden - 29/09/2014

Zaterdag 29 november 2014

Locatie: De Balie, Amsterdam
Tijd: 10:30 uur
Voertaal: Engels
Toegangsprijs: zie website De Balie

Onlangs vestigden de internationale veilinghuizen ongekende records. Er werden bedragen van meer dan 20 miljoen euro uitgetrokken voor werk van nog levende kunstenaars zoals Gerhard Richter. Moest hij daar blij om zijn? Wat is nog het kritisch potentieel van een schilderij dat een markt-fetisj is geworden, een speeltje van speculanten en een eclatant symbool van de ongelijke verdeling van rijkdom op de wereld?

In dit debat staan financieel kapitaal en maatschappelijk kapitaal van de kunst tegenover elkaar. De prijs die voor sommige kunstwerken wordt neergeteld is een bewijs van de vitaliteit van het financieel kapitaal – ondanks een kredietcrisis die wél tot een bezuinigingsgolf in kunsten leidde. Dat laatste met als hamvraag: waar zit nog het maatschappelijk nut van de kunst? Termen als experiment, jong talent en kritische kunst klinken nogal hol als het financiële kapitaal zich erover ontfermt. Zijn er nog strategieën denkbaar om deze valkuil, de macht en invloed van het grote geld, te bevragen, te ontlopen of wellicht te ondermijnen – door zowel kunstenaars, collectioneurs, verkopers als instellingen?

Met o.a. Beatrix Ruf (directeur Stedelijk Museum Amsterdam), Matthew Slotover (Directeur Frieze Art Fair, London and New York), Zachary Formwalt (kunstenaar) en Olav Velthuis (universitair docent Sociologie, UvA). Defne Ayas (directeur Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam) zal dit programma modereren.

Dit debat vindt plaats in het kader van het Amsterdam Art Weekend. Redactie: Sarah Sluimer (De Balie), Jelle Bouwhuis (Stedelijk Museum Amsterdam) en Adriana Gonzalez Hulshof (Amsterdam Art).

Nieuws Archief