Uli Westphal - Transplantation

poster-uli-westphal-transplantation-web.pdf (2.7 Mb)

12 juli – 31 augustus 2014

Opening: Zaterdag 12 juli, 17:00 – 19:00 uur, met tomatensoep van Kromkommer

De Duitse kunstenaar Uli Westphal transformeert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam deze zomer tot een kas, waarin meer dan zestig bijzondere tomatenplanten worden gekweekt. Deze buitengewone collectie schetst de evolutie van de tomaat van een wilde plant tot een industrieel product. De verzameling bevat eeuwenoude, precolumbiaanse voorlopers van de moderne tomaten, en traditionele tomatenrassen vanuit alle delen in de wereld, maar ook veredelde, industriële soorten, zoals de eerste tomaat die gekweekt is voor volledige mechanische oogst. Als de tomaten in SMBA rijp zijn, kunnen bezoekers de unieke smaken en texturen proeven, leren om zaadjes uit de tomaten te extraheren en te bewaren, en zelfs een tomatenplant adopteren. Het project past perfect in de ruimte van SMBA met zijn transparante overkapping, waar tijdens de komkommertijd de temperaturen vaak tot kasniveau oplopen.
lees verder..

This is the Time. This is the Record of the Time

13 september - 9 november 2014

Opening: zaterdag 13 september, 17:00 - 19:30 uur

Met: Kristina Benjocki, Sebastián Díaz Morales, Peter Fengler, Priscila Fernandes, Daniele Genadry, Walid Sadek, Rayyane Tabet, Esmé Valk, Cynthia Zaven.

This is the Time. This is the Record of the Time is het tweede tentoonstellingsproject in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA) in het kader van Global Collaborations. Ze is het resultaat van een samenwerking met de American University of Beirut (AUB) Art Gallery en is ontwikkeld door curatoren Angela Harutyunyan en Nat Muller. De tentoonstelling is eerst te zien bij SMBA en reist daarna door naar AUB Art Gallery.
lees verder..


Rondleiding en workshop tomatenzaadjes extraheren door Uli Westphal
in de toekomst - 31/08/2014

Zondag 31 augustus, 14:00 uur

Kosten: vrijwillige donatie (suggestie: € 5,00) RSVP via: mail@smba.nl

De tentoonstelling ‘Uli Westphal - Transplantation’ in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam besluit met een workshop. Tijdens de workshop zal kunstenaar Uli Westphal demonstreren hoe zaadjes uit tomaten te extraheren. Daarnaast komen de verhalen achter de vele bijzondere tomatenvariëteiten die gedurende de zomer in de tentoonstellingsruimte van SMBA zijn gerijpt aan bod. Westphal zal ook uitgebreid ingaan op zijn langdurige onderzoek naar de diversiteit van gewassen, waarvoor hij vele obscure groente- en fruitmonsters verzamelt en samenwerkt met boeren, genbanken en non-profit organisaties. Uiteraard kunnen de deelnemers ook de unieke smaken en texturen proeven, zelf leren om zaadjes uit de tomaten te extraheren en te bewaren. Verder is het ook mogelijk een tomatenplant te adopteren zodat deze buitengewone tomatenvariëteiten in toekomstige seizoenen wederom in Amsterdam en omstreken gezaaid en geoogst kunnen worden. Stimuleer de biodiversiteit en doe mee!

De workshop is mede mogelijk gemaakt door Goethe Institut

Will our Food crop up in the Future?
10 dagen geleden - 20/08/2014

datum: woensdag 20 augustus
tijd: 20:00 uur
locatie: SMBA, Rozenstraat 59, Amsterdam
voertaal: Engels
toegang: gratis entree
rsvp: mail@smba.nl

met: Luc Groot (Agriterra), Joris Lohman (YFM), Annechien Meier, Bert Visser (CGN), Uli Westphal en moderator Janno Lanjouw (FFF)

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam organiseert in samenwerking met Youth Food Movement een discussieavond rondom het thema van gewas- en voedselzekerheid. De diversiteit van gewassen is een van de belangrijkste en meest ondergewaardeerde publieke goederen in de wereld. Hoe groter de diversiteit van gewassen, hoe groter de garantie dat de landbouw een mogelijke rampspoed zoals droogte of ziekten en de gevolgen van klimaatverandering kan doorstaan. Het tegenovergestelde is ook waar. Een afname van diversiteit vergroot de kans dat de biologische basis van ons voedsel verdwijnt. Will our Food crop up in the Future? brengt kunstenaars, wetenschappers en denkers bij elkaar in een discussie over de diversiteit van gewassen en de manieren om gewas- en voedselzekerheid te behouden en te bevorderen.
lees verder..

Nieuws Archief