Jeronimo Voss - Inverted Night Sky

smba-newsletter-146.pdf (483 Kb)

15 mei – 26 juni 2016

Opening: zaterdag, 14 mei van 17:00 tot 20:00 uur

Conferentie ‘Ways of Viewing Science and Society’ (bij de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen): 9 & 10 juni.

‘Inverted Night Sky’ is geïnspireerd op houtskooltekeningen van de Melkweg afkomstig uit het Anton Pannekoek Instituut voor Astronomie in Amsterdam. Sinds 1927 vormen deze tekeningen de bron voor Zeiss Planetarium projectiesystemen wereldwijd om de Melkweg te kunnen simuleren zoals deze zichtbaar is in de nachthemel. Naast hun functie voor de astronomie, houden de tekeningen ook verband met het debat over ‘Wetenschappelijk Socialisme’: de kritiek op klassenverhoudingen en de bijbehorende verschillende vormen van tijdseconomie. De tekeningen zijn gemaakt door astronoom en socialistisch denker Anton Pannekoek (1873-1960), aan de hand van waarnemingen met het blote oog. Pannekoeks visuele constructie van de Melkweg ontstond vanuit een bottom-up benadering die tekenend is voor zijn maatschappelijke visie, waarin hij pleitte voor de samenleving gestructureerd vanuit zelfgeorganiseerde arbeidersbewegingen in plaats van te worden geleid door een dominante staatsbureaucratie.

Jeronimo Voss laat met ‘Inverted Night Sky’ het specifieke politieke klimaat uit de tijd van Pannekoek achter zich. In zijn tentoonstelling kan de in negatief weergegeven afbeelding van de sterrenhemel, zoals deze in de houtskooltekeningen van Pannekoek te zien is, volgens hem ook geïnterpreteerd worden als een omkering van schijnbaar onveranderlijke, absolute natuurwetten – of zoals de kunstenaar het verwoordt: “true wealth is silence of time”. De tentoonstelling omvat drie nieuwe werken, Inverted Night Sky, Aspects of the Milky Way en Relativistic Working Time. Elk van deze werken slaat een brug tussen de immateriële aanwezigheid van astronomie en de historische en economische realiteit van alledag.
lees verder..


Play SMBA 5: Cracking the Frame Presents
2 weken geleden - 06/05/2016

Film & Talk: Screening 'Maripa Fatu' van Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan gevolgd door een gesprek tussen de kunstenaars en schrijver en filmhistorica Helen Westerik binnen het programma Cracking the Frame Presents

Datum: Vrijdag 6 mei, 16.00 - 17.15 uur
Voertaal: Engels
Toegang: gratis

“Yu fufuu mi koni tyai gwe” (je komt mijn kennis te stelen) is een Surinaams gezegde dat verwijst naar de overdracht van kennis. In het bijzijn van andere gasten van Cracking the Frame Presents gaan kunstenaars Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan hier dieper op in; dit onderwerp maakt onderdeel uit van hun huidige onderzoek in het tropische regenwoud van Oost-Suriname. Ook vertonen ze Maripa Fatu — een studie ter voorbereiding van hun aankomende speelfilm.
lees verder..

Play SMBA 2: Antidotes to Oblivion
1 maand geleden - 21/04/2016

Donderdag 21 april, 19.00 – 21.00 uur

Donderdag 21 april presenteert SMBA in de reeks Play SMBA een programma van kunstenaarsfilms uit Chili, samengesteld door Madelon van Schie en Soledad García Saavedra. Het event is een uitvloeisel van de vele onderzoeken die zijn gedaan in het kader van SMBA's Global Collaborations project en de hiermee samenhangende interesse voor regiospecifieke benaderingen van de rijke collectie van het Stedelijk, die vele verrassingen oplevert.
lees verder..

Nieuws Archief