Forum: Kamarado

Ter gelegenheid van Kamarado wordt een programma van korte lezingen, screenings en een performance gepresenteerd in het Stedelijk Museum.

Datum: Zondag 13 september, 15.00 – 17.30 uur
Locatie: Stedelijk Museum Amsterdam, Teijin Auditorium
Voertaal: Engels
Toegang: Entreeprijs voor het museum + €2,50
Reserveren: reserveringen.stedelijk.nl

Ter ere van de opening van de tentoonstelling Kamarado in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA), presenteert het Stedelijk Museum een publiek programma met korte lezingen, filmvertoningen en een performance. Het programma verbindt de verschillende invalshoeken over ‘kameraadschap,’ die naar voren komen in het werk van Adrian Melis, Mieke Van de Voort, Paolo Chiasera en Rupali Patil.





Programma

Het programma begint met een korte introductie over de tentoonstelling en een introductie op de films en de performance.

15.15 - 15.30 korte lezing: Welkom door Clark House en SMBA
15.30 - 15.45 screening: Adrian Melis
15.45 - 16.15 korte lezing: Ilse van Rijn
16.20 - 16.45 film: Mieke Van de Voort
16.50 - 17.05 film: Paolo Chiasera
17.10 - 17.30 performance: Rupali Patil

------------------------------------------------------

Over het programma:

Adrian Melis
The New Man and My Father, 2015
Film

Een sleutel tot het werk van Adrian Melis ligt in het communistische staatsbestel van Cuba, waar ondernemingen in beheer zijn van de overheid en waarin iedereen (theoretisch) evenveel verdient. Deze schijnbaar ideale toestand is tegenovergesteld aan resultaatgerichte economische orde in het Westen, wat betekend dat vooronderstellingen over de Cubaanse laisser-faire, ondanks de sterke hand van de Cubaanse staat, nog altijd aanwezig zijn. In deze korte film onderwerpt Adrian Melis zijn vader aan een ondervraging over diens communistische idealen en de praktische teloorgang daarvan in de Cubaanse samenleving.

Ilse van Rijn
Lezing

Deze lezing tracht het oeuvre van Mieke Van de Voort (1972-2011) te situeren in relatie tot de tijd en tot de tentoonstelling Kamarado in het bijzonder. Met als uitgangspunt het project Kial vi ne skribas min plu? (Why don’t you write me any more?) (2008), zal Van Rijn ingaan op het samenspel van feit en fictie dat de film kenmerkt. De documentaire inhoud ervan is doordrenkt met gedegen onderzoek, wat leidt tot een zeer poëtisch, en nog altijd relevant werk.

Ilse van Rijn is critica en kunsthistorica. Ze werkt aan haar promotieonderzoek, Autonomously Produced Artist’s writings: Their Operative Force, Status and Role, dat wordt gesteund door de Gerrit Rietveld Academie, de Jan van Eyck Academie en de Universiteit van Amsterdam/ASCA. Ze heeft gewerkt als onderzoeker en adviseur aan de Jan van Eyck Academie. Op dit moment geeft ze les aan de afdeling “image & language” aan de Rietveld Academie. Haar artikelen zijn onder andere verschenen in Metropolis M, Open en De Groene Amsterdammer.

Mieke Van de Voort
Kial vi ne skribas min plu? (Waarom schrijf je me niet meer?), 2008
Film

Het centrale onderwerp van deze film is Henk Sneevliet (1883-1942), de Nederlandse communist die in de vroege jaren 1920 door Lenin naar China werd gestuurd en een cruciale rol speelde bij de ontwikkeling van de communistische partij in China. In de voetsporen van Sneevliet begeeft Van de Voort zich op een treinreis door het Aziatische land. Ze citeert in het Esperanto uit een fictieve correspondentie van twee vrouwen over Sneevliet. De fictie is gelardeerd met citaten uit Sneevliets publicaties.

Paolo Chiasera
Young Dictators’ Village, 2004
Film

In Paolo Chiasera’s Young Dictators’ Village, speelt een groep jonge kunstenaars (waaronder Chiasera) met de karakters van dictatoren die zichzelf graag als de kameraden van het volk presenteren. In deze korte film laat de kunstenaar hun identiteiten op creatieve wijze passeren. De protagonisten nemen door middel van kostuums en maskers op carnavaleske wijze de extreme persoonlijkheden van Mao, Hitler of Stalin aan. Tegen de achtergrond van een verlaten dorpje in de provincie van Bologna doen ze knettergek.

Rupali Patil
Letter to Ami, 2015
Performance

Rupali Patils afsluitende performance adresseert de harde behandeling van de Maoïstische communisten door de huidige Indische regering. Het vertrekpunt voor de performance is het lot van twee kinderen waarvan de ouders recentelijk in Kerala, in Zuidelijk India, gearresteerd zijn op grond van hun politiek engagement met de Indische maoïstisch-communistische partij. Haar reactie op dit nieuws is bedacht vanuit het perspectief van de kinderen.

------------------------------------------------------

Credits

Dit programma is samengesteld door de Clark House Initiative in Bombay (Zasha Colah en Sumesh Sharma) en het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Jelle Bouwhuis, curator SMBA, Kerstin Winking, project curator Global Collaborations).

Kamarado in het Stedelijk is de tweede manifestatie van de curatoriële samenwerking in Amsterdam. Begin volgend jaar wordt Kamarado in een andere opzet getoond in Clark House Initiative in Bombay.

De Kamarado tentoonstelling is onderdeel van Global Collaborations, een driejarig project van het Stedelijk Museum dat van start ging in 2013. Global Collaborations wordt ondersteund door Stichting Ammodo en het Mondriaan Fonds.

------------------------------------------------------

Meer informatie: stedelijk.nl/agenda/forum/kamarado