Museumnacht in SMBA

Zaterdagnacht 3 november, van 19.00 tot 2.00 uur

Hollandaise talkshow met: Aynouk Tan, Marga Weimans, Naomi Spieker, Jos Arts en Godfried Donkor.

*uitsluitend toegang met Museumn8 passepartout

20:00 – 20:45 uur: Naomi Spieker en Marga Weimans (in het Nederlands)

21:00 – 22:00 uur: Eerste ronde van de rondleidingen

22:00 – 22:45 uur: Godfried Donkor en Jos Arts (in het Engels)

23:00 – 0:00 uur: Tweede ronde van de rondleidingen


Het programma van Museumnacht staat dit jaar in het teken van de tentoonstelling ‘Hollandaise’. In deze expositie reageren vijf kunstenaars met textiel- en videokunst op de waxprint-mode, die bekend staat als ‘typisch Afrikaans’ maar die toch vooral uit Nederland afkomstig blijkt te zijn. Speciaal voor de MuseumN8 organiseert SMBA een talkshow over dit fenomeen, onder leiding van journalist en curator Aynouk Tan. In twee sessies gaat zij in gesprek met modeontwerpers en een kenner van het bedrijf Vlisco, de Nederlandse marktleider op het gebied van Afrikaanse waxprints. Hoe heeft Hollandaise zo populair kunnen worden en wat heeft dat te maken met ons koloniale verleden? Wat voor betekenis hebben deze precies stoffen binnen de Afrikaanse gemeenschap en wat zegt dat over de rol van de zwarte vrouw? Hoe laten ontwerpers in Nederland zich inspireren door de Hollandaise?

Dit Museumn8-programma maakt deel uit van de Omnivoor Route, samen met de Rijksakademie, W139, NASA en het Bijbels Museum.





Over de sprekers:

Aynouk Tan is modejournaliste en curator. In haar column 'mode volgens Aynouk Tan' in het NRC Handelsblad hulde ze zich wekelijks in een andere outfit om de historische, artistieke en maatschappelijke betekenis ervan te bespreken. In al haar werk probeert Tan de Zeitgeist te duiden. Wat zeggen onze kleren, onze gebruiken en ons gedrag over de tijd waarin we leven? Tan beleeft en beziet de mode, in de breedste zin van het woord.

Naomi Spieker is een opkomende Amsterdamse modeontwerper. In 2010 won zij de Music & Fashion Battle Amsterdam. In 2008 richtte ze haar eigen label op: ‘Nomi by Naomi’. Ze heeft zichzelf ten doel gesteld creatieve en functionele collecties met verrassende details te ontwerpen. Waar ze ooit begon met de succesvolle hooded scarfs, is de NOMI-collectie inmiddels uitgegroeid tot een volledige garderobe.

Spiekers’ voornaamste bron van inspiratie is haar directe omgeving en de mensen die deze bevolken. Met African Wax kwam ze in aanraking op vakantie in Suriname. Het waren vooral de grafische elementen en het sterke kleurgebruik die haar aandacht trokken. Ook het feit dat sommige stoffen een verhaal vertellen, boeit Spieker mateloos. Ze werkt o.a. met Vlisco-textiel en andere soortgelijke stoffen afkomstig uit Ghana, Nigeria en Suriname.

Marga Weimans is een ontwerpster die de grenzen van de mode verkent en verlegt mede vanuit haar fascinatie voor de combinatie van mode en architectuur. In juli 2012 opende ze de Amsterdam Fashion Week met zowel een zeer goed ontvangen show als met haar installatie Fashion House: Most Beautiful Dress in the World. Hiermee brak Weimans, die aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen studeerde, definitief door. Weimans maakt veelal gebruik van 3D-perspectieven en ongebruikelijke materialen zoals hout en metaal. Bovendien is het experimenteren met en het ontwikkelen van stoffen erg belangrijk voor haar. Weimans’ voornaamste inspiratiebron is haar eigen afkomst en haar rol die ze inneemt als zwarte vrouw in het complexe web van culturen over de wereld.

Jos Arts is commercieel tekstschrijver en auteur. Sinds 1987 schrijft hij voor grote bedrijven en eenmanszaken, voor communicatie- en adviesbureaus, multinationals en ministeries. Naast commercieel schrijver is Arts ook een gelauwerd scenarist en won hij meerdere nationale en internationale prijzen, waaronder de Prix Europa en de Golden Camera Award. Als auteur is hij verantwoordelijk voor een door Artez Press uitgegeven serie monografieën over Nederlandse modeontwerpers. Het zevende en laatst uitgekomen deel behandelt de geschiedenis van de textielproducent Vlisco.

Godfried Donkor studeerde beeldende kunst aan het Saint Martins College of Art and Design en Afrikaanse kunstgeschiedenis aan de School of Oriental and African Studies (SOAS) in Londen, en schilderkunst aan Escolla Massana in Barcelona. Solotentoonstellingen waren o.a. ‘Wrestling and Mysticism’, Dak’Art 2000 in Dakar, Senegal en ‘Concerto in Light and Darkness no 1’ in het National Museum in Ghana (2006). Ook nam hij deel aan verscheidene groepstentoonstellingen waaronder ‘Rethinking Nordic Colonialism’ in NIFCA in Torshavn, Faroe Islands (2006), en ‘Around the World in 80 days’ in ICA in Londen (2006).

www.n8.nl