Doug Fishbone

'Elmina'

22 februari 2011

In het kader van ‘Project 1975’ organiseert het SMBA in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) een presentatie van de film Elmina in aanwezigheid van maker en hoofdrolspeler Doug Fishbone. De avond wordt ingeleid door cultuurhistoricus Louise Muller, specialist op het gebied van Ghanese film.

De film Elmina vertelt het verhaal van een klein Ghanees dorp waar de olie die in de grond is ontdekt, opheffing veroorzaakt onder de bewoners. Zij worden gedwongen land te verkopen aan grote corrupte multinationals; een scenario dat niet ver van de werkelijkheid staat. Er zit echter een belangrijke twist aan de film: hoewel de hele productie door het Ghanese Revele Films & Flatbush Films is uitgevoerd en er bekende Afrikaanse acteurs in meespelen, vervult de blanke kunstenaar Doug Fishbone de hoofdrol.

De in Londen wonende Amerikaan Fishbone legt in zijn werk de nadruk op de moderne consumentencultuur waarin hebzucht, geweld, onverschilligheid en perversiteit veel voorkomende onderwerpen zijn. Dit verpakt hij doorgaans met provocerende humor, maar Elmina is zeker niet alleen komisch. Louise Muller: “De film roept vragen op over het begrip blanke (oburoni) in de Ghanese context. Hoewel de hoofdpersoon blank is speelt hij een Afrikaan en zijn het juist de Chinezen in deze film die door de lokale bevolking met de term ‘oburoni’ ofwel blanke worden aangeduid. Fishbone is er in geslaagd te laten zien dat in Ghanese ogen het 'blank zijn' in tegenstelling tot in het Westen niet gebaseerd is op rassenonderscheid maar op cultuurverschillen en dat cultuur – bijvoorbeeld ook volgens de Ghanese filosoof Kwame Appiah - tot op zekere hoogte kan worden aangeleerd”.

Historicus en filosoof Louise Muller is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht waar zijn momenteel de betekenis van ‘Ghallywood’, de intensieve Ghanese filmproductie, in kaart brengt, met name voor de Ghanese diaspora in Amsterdam. Zij leidt de avond in en gaat na de filmvertoning samen met Fishbone en het publiek in gesprek.

‘Elmina’ is vanaf dinsdag 22 februari tot en met zaterdag 26 februari dagelijks te zien in het NIMk.

Bekijk hier de bioscooptrailer.

Dinsdag 22 februari

Aanvang: 19.00 uur

Locatie: Nederlands Instituut voor Mediakunst Keizersgracht 264, Amsterdam

Voertaal: Engels

Entree: gratis

Aanmelding: mail@smba.nl (reservering niet verplicht)