Hedendaagse Kunst, Islam, en het Midden-Oosten

Debat in samenwerking met Amsterdam Art Weekend en De Balie

Datum: zaterdag 28 november
Tijd: 10:30 t/m 12:00 uur
Locatie: De Balie, Amsterdam
Voertaal: Engels

Bij discussies over Islam in het Westen overheerst al snel het idee dat er onoverbrugbare tegenstrijdigheden zijn tussen culturen, ook als het aankomt op kunst. Er zijn echter legio voorbeelden waarbij hedendaagse kunst en Islam wel samen kunnen gaan, in het Westen maar zeker ook in het Midden-Oosten en eigenlijk overal waar de Islam een belangrijk deel uitmaakt van de samenleving. Hoe reëel zijn de contradicties tussen hedendaagse kunst en Islam eigenlijk? Moeten we ze specificeren of kunnen we ze beter opheffen? Is het beter om de religieuze achtergrond in de context van de hedendaagse kunst te negeren? En, in hoeverre is de rijke traditie van de islamitische kunst te verbinden met hedendaagse kunst?

Panelleden: Abdulnasser Gharem, Nilüfer Göle, Abdellah Karroum, Luit Mols en Nat Muller (moderator). Met een introductie door Jelle Bouwhuis.

Meer informatie en tickets:
http://www.debalie.nl
weekend.amsterdamart.com

N.B.
Werken van Abdulnasser Gharem en Abdullah Al Othman zijn te zien bij het Greenbox Museum of Contemporary Art from Saudi Arabia - a memory from the age of enlightenment. Na het debat in De Balie, geeft directeur Aarnout Helb een rondleiding door de collectie aldaar. Reserveren via curator@greenboxmuseum.com