Beeldendebat

smba-beeldendebat.pdf (70 Kb)

3.11.2007

Tijdens de museumnacht vindt in het SMBA het ‘Beeldendebat’ plaats. Dit debat richt zich op publiek beeldgebruik in relatie tot uiteenlopende maatschappelijke groeperingen zoals christenen, moslims en feministen. Centraal staat de vraag wat hedendaags iconoclasme of beeldvernietiging betekent en vanuit welke (ideologische) achtergronden het kan ontstaan of zelfs aangemoedigd wordt. In het debat staan verschillende recent ter discussie gestelde beelden centraal, zoals de bikinireclame in Utrecht, de Mohammedcartoons en de vernietigde Boeddhabeelden in Afghanistan. Waarom is iconoclasme een westers taboe? Wat zijn de verleidingen van het hedendaagse iconoclasme? Hoe verhoudt iconoclasme zich tot beeldcensuur en beeldnormering? Kan daar überhaupt wel sprake zijn in het informatietijdperk? Ook worden er relaties gelegd met eerdere vormen van iconoclasme, zoals de beeldenstorm in de 16e eeuw.

Het panel bestaat uit: Afshin Ellian (rechtsfilosoof, dichter, columnist), Yves DeMaeseneer (theoloog verbonden aan de universiteit van Leuven), Stine Jensen (literatuurwetenschapper en auteur, verbonden aan de VU), Jaap Kooijman (onderzoeker mediastudies en auteur verbonden aan de UvA), Sven Lütticken (kunsttheoreticus, verbonden aan de VU) en Peter Jan Margry (historicus/antropoloog, verbonden aan het Meertens Instituut). Het debat staat onder leiding van Pieter Hilhorst (journalist / columnist bij oa de Volkskrant).

Het evenement wordt georganiseerd tegen de achtergrond van de tentoonstelling ‘Gert Jan Kocken – Defacing’ in SMBA, die uit foto’s van overblijfselen van de Beeldenstorm bestaat.

Met het beeldendebat won SMBA de COC wedstrijd voor het beste plan voor een museumnacht-event. De prijs was uitgeschreven in het kader van het Europees jaar van de gelijke kansen.

Voertaal: Nederlands

De tentoonstelling is te zien tot 02.00 uur.

Aanvang: 20.15 uur

De toegang is gratis

Plaatsen zijn beperkt; reserveren wordt sterk aanbevolen!