Jeronimo Voss - Inverted Night Sky

smba-newsletter-146.pdf (483 Kb)

15 mei – 26 juni 2016

Opening: zaterdag, 14 mei van 17:00 tot 20:00 uur

Conferentie ‘Ways of Viewing Science and Society’ (bij de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen): 9 & 10 juni.

‘Inverted Night Sky’ is geïnspireerd op houtskooltekeningen van de Melkweg afkomstig uit het Anton Pannekoek Instituut voor Astronomie in Amsterdam. Sinds 1927 vormen deze tekeningen de bron voor Zeiss Planetarium projectiesystemen wereldwijd om de Melkweg te kunnen simuleren zoals deze zichtbaar is in de nachthemel. Naast hun functie voor de astronomie, houden de tekeningen ook verband met het debat over ‘Wetenschappelijk Socialisme’: de kritiek op klassenverhoudingen en de bijbehorende verschillende vormen van tijdseconomie. De tekeningen zijn gemaakt door astronoom en socialistisch denker Anton Pannekoek (1873-1960), aan de hand van waarnemingen met het blote oog. Pannekoeks visuele constructie van de Melkweg ontstond vanuit een bottom-up benadering die tekenend is voor zijn maatschappelijke visie, waarin hij pleitte voor de samenleving gestructureerd vanuit zelfgeorganiseerde arbeidersbewegingen in plaats van te worden geleid door een dominante staatsbureaucratie.

Jeronimo Voss laat met ‘Inverted Night Sky’ het specifieke politieke klimaat uit de tijd van Pannekoek achter zich. In zijn tentoonstelling kan de in negatief weergegeven afbeelding van de sterrenhemel, zoals deze in de houtskooltekeningen van Pannekoek te zien is, volgens hem ook geïnterpreteerd worden als een omkering van schijnbaar onveranderlijke, absolute natuurwetten – of zoals de kunstenaar het verwoordt: “true wealth is silence of time”. De tentoonstelling omvat drie nieuwe werken, Inverted Night Sky, Aspects of the Milky Way en Relativistic Working Time. Elk van deze werken slaat een brug tussen de immateriële aanwezigheid van astronomie en de historische en economische realiteit van alledag.
lees verder..


BELL invites

smba-newsletter-145.pdf (266 Kb)

30 januari t/m 19 maart 2016

Opening: vrijdag 29 januari om 17.00 uur
Jam: zaterdag 19 maart om 19.00 uur

Gastcurator: Vivian Ziherl

Met werk van: Richard Bell, Emory Douglas, Brian Elstak, Hosselaer (Farida Sedoc), Quinsy Gario, Ritzah Statia, 020 Crew

Co-curator: Aruna Vermeulen (HipHopHuis)
In samenwerking met de University of Colour

Toen Richard Bell, één van de meest gerenommeerde en uitdagende kunstenaars in Australië, de kans kreeg om in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam aan de slag te gaan, nodigde hij meteen een aantal anderen uit om mee te doen. Het resultaat is een tentoonstelling met Bells langdurige samenwerkingspartner Emory Douglas (voormalig minister van Cultuur voor de Black Panther Party). Ook zal een groep kunstenaars uit Nederland deelnemen aan de tentoonstelling. Zij zijn aangedragen door Aruna Vermeulen, directeur van het HipHopHuis in Rotterdam. Onder hen bevinden zich schilder Brian Elstak, ontwerper Farida Sedoc (Hosselaer), en dansers Ritzah Statia en 020 Crew.
lees verder..