BELL invites: JAM

Zaterdag 19 maart 2016
Locatie: SMBA
Tijd: 17.00 – 22.00 uur
(Met een conversatieprogramma door de University of Colour van 17.00 - 19.00)

De tentoonstelling BELL invites vormde de afgelopen weken een plek voor actieve participatie waar collectieve muurschilderingen, discussiegroepen, dansinterventies en DJ-sessies plaatsvonden in samenwerking met het HipHopHuis, Rotterdam; en in partnerschap met de University of Colour, Amsterdam.

Ter afsluiting van de tentoonstelling in SMBA op 19 maart zal Scott Everduim van Super Funk en 020 Crew een samenkomst in HipHop-stijl –een JAM- verzorgen waar ideeën en de dansvloer gedeeld zullen worden. De muziek zal worden geselecteerd door Cutnice en Mr Tee. Een ‘James Brown Footwork Contest’ staat open voor alle dansers, ook beginnelingen zijn welkom!

Aan de hand van uitdrukkingen als ‘Heb je ooit gehoord van…?’, leidt de University of Colour (UoC) tussen 17.00 en 19.00 uur ‘Dialogues of Resistance’, een programma dat herinnert aan de periode die de UoC doorbracht tijdens de bezetting van het Maagdenhuis. Hier deelden zij kennis over postkoloniale denkers en figuren uit de antikoloniale geschiedenis die buiten beschouwing blijven in het reguliere onderwijs. Voor de laatste avond van ‘BELL invites’ breidt de UoC dit project uit door er belangrijke kunstenaars en leiders die bekend zijn onder het grote publiek aan toe te voegen, maar ook (leden van) sociale bewegingen die ondervertegenwoordigd zijn in de populaire cultuur.

De tentoonstelling BELL invites toont werk van Richard Bell –één van de meest gerenommeerde en uitdagende kunstenaars in Australië- en zijn langdurige samenwerkingspartner Emory Douglas (voormalig minister van Cultuur voor de Black Panther Party). Ook neemt een groep Nederlandse kunstenaars deel aan de tentoonstelling, waaronder HOSSELAER (Farida Sedoc) en Brian Elstak. BELL invites in SMBA is samengesteld door gastcurator Vivian Ziherl en co-curator Aruna Vermeulen en kwam tot stand in samenwerking met de University of Colour.

------------------------------------------

Visual: Julie Peeters