Boekpresentatie '24 European Ethnographic Museums' van Sara van der Heide

Met een lezing door Moosje Goosen

Dinsdag 25 oktober, 20.00 uur

Entree gratis, voertaal Engels

Reserveren a.u.b. via mail@smba.nl

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en ROMA publications nodigen u van harte uit voor de presentatie van de publicatie: 24 European Ethnographic Museums van Sara van der Heide. Ter gelegenheid van deze presentatie schreef Moosje Goosen het verhaal The Museum of Western Folklore: A Commemorative Speech, dat zij op deze avond zal voordragen.

24 European Ethnographic Museums is een publicatie van het gelijknamige werk gemaakt door Van der Heide. Het werk, bestaande uit 24 tekeningen, legt de Westerse obsessie met het categoriseren en conserveren van mensen en artefacten bloot. Van der Heides serie, een optekening van de namen van de belangrijkste Europese etnografische instituten, is zelf ook een verzameling artefacten geworden. Tijdens de oprichting van de huidige natiestaten in de 19e eeuw refereerden de musea trots naar hun koloniale verleden. Vandaag hebben de meeste instituten meer eufemistische namen als: Museum der Kulturen of Wereldmuseum. Hoewel een groot aantal Europese etnografische musea pogingen onderneemt om de eigen koloniale geschiedenis en erfenis een plaats te geven in hun actuele context en bestaan, laat Van der Heide met dit werk zien dat taal voortdurend reflecteert op de politieke actualiteit van deze instituten. Ter gelegenheid van deze boekpresentatie zal Moosje Goosen het verhaal voordragen dat zij speciaal voor deze avond heeft geschreven: The Museum of Western Folklore: A Commemorative Speech.

Tegelijk zal deze avond in de ruimte van SMBA het nieuwe werk Art History (2011) van Van der Heide voor het eerst worden getoond. Art History is een diapresentatie bestaande uit 2x80 dia's (twee carrousels) van rood-zwart-witte tekeningen, geënt op de canon van de kunstgeschiedenisles. De diavoorstelling toont een serie abstracte beelden die aan het modernisme, het abstract-expressionisme, motieven van 'primitieve' uitingen, abstracte patronen en het feminisme refereren. Anders dan in de klassieke lineaire kunstgeschiedenis markeren zij geen afgebakende terreinen, maar vloeien de beelden in elkaar over in een rood-zwart-witte loop.

24 European Ethnographic Museums - Sara van der Heide; tekstbijdrage: Moosje Goosen; ontwerp: Mevis & van Deursen; staand cahier 30x23cm, typografie omslag: Stichting Lettergieten 1983; gedrukt: Alex Barbaix, drukwerk binnenkant: robstolk®; Eng; ISBN 978 90 77459 68 3, €10.