Boekpresentatie - Kaleb de Groot & Roosje Klap

'Exquisite Gunpowder City 16 Shot'

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam Donderdag 10 juli, om 20.00 uur

Entree gratis

Donderdag 10 juli, om 20.00 uur Stedelijk Museum Bureau Amsterdam Entree gratis De officiële presentatie van het boek Exquisite Gunpowder City 16 Shot, van kunstenaar Kaleb de Groot en grafisch ontwerper Roosje Klap, vindt plaats in SMBA. Voorafgaand aan de overhandiging van het eerste exemplaar wordt door de kunstenaars een performance uitgevoerd, in samenwerking met Huib Haye van der Werf, naar een scenario van Nina Thibo.

De publicatie Exquisite Gunpowder City 16 Shot van Kaleb de Groot en Roosje Klap is het eerste boek wat het duo samen heeft gemaakt. Het boek ? eerder een kunstwerk ? kwam tot stand als gevolg van een residency in het Chinese European Art Center in Xiamen in China in de winter van 2007/2008. Daar werkten ze een (tentoonstellings)project rond de thema's implosie en explosie in de ruimste zin van het woord: in architectuur, relaties, materiaal, of emotie, vorm, personen. Het resulteerde in dit kunstenaarsboek, waarin de restranden van de (modernistische) samenleving zijn onderzocht aan de hand van teksten, tekeningen, fotografie en pop-ups.

Voor Exquisite Gunpowder City 16 Shot vroegen Kaleb de Groot en Roosje Klap vier schrijvers van verschillende herkomst om een bijdrage aan het boek te leveren. Nina Thibo (Mr. Motley, Powerplant) schreef verhalen gebaseerd op de beelden die Klap en De Groot haar per email vanuit China stuurde. Deze verhalen resulteerden in een vierluik. Oorlogsverslaggever Joeri Boom (de Groene Amsterdammer) schreef op verzoek van Klap en de Groot over de schoonheid van destructie, zich afvragend of er zoiets eigenlijk wel bestaat. Kunstenaar en curator Florian Wüst droeg een essay aan over het bizarre leven en werk van Robert J. Oppenheimer en curator Huib Haye van der Werf (curator NAi) schreef een onrustbarend Manifesto over residencies, hiermee het actuele debat opporrend.

Ann Theobald, directeur Revolver books: ?This book is raving. I was so surprised when I opened it, it is so full of work and energy and time and enthusiasm, I was really amazed. I am honored to publish such a wonderful and thoughtful (and still not boring...) book!? Carin Kuoni, directeur The Vera List Center for Art and Politics, New York: ?[?] your firecracker concoction from China is as eccentric a book as I've ever seen, with cardboard stock followed by onion skin, just startling and provocative.?

Voor de performance waarmee het boek op 10 juli in SMBA wordt gepresenteerd, zijn enkele beelden die Klap en De Groot maakten in Xiamen weer opnieuw tot leven geroepen. Het scenario en de tekst voor de performance is geschreven door Nina Thibo. Het geluid en de techniek wordt verzorgd door Nathalie Bruys; Maaike Gouwenberg is verantwoordelijk voor de dramaturgie.

Titel: Exquisite Gunpowder City 16 Shot

Concept, redactie en vormgeving: Kaleb de Groot & Roosje Klap Jaar: 2008

Auteurs: Nina Thibo, Joeri Boom, Huib Haye van der Werf, Florian Wüst.

Taal: Engels / Chinees.

Omslag: 144 p., genaaid gebonden / full colour, 2 pantones / Linnen hard cover met folie- en zeefdruk / 21,5 x 29,5 cm

Verkoopprijs: 35,- euro / Tijdens deze presentatie ?n speciale voorverkoopprijs van 25 euro!

Uitgave: Revolver Books, Frankfurt; ISBN: 978-3-86588-458-9

De publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.