Boekpresentatie 'Museutopia, A Photographic Research Project' van Ilya Rabinovich

Vrijdag 27 april, 19:30 – 21:30

Entree gratis, voertaal Engels

Reserveren a.u.b. via mail@smba.nl

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en Alauda publications nodigen u van harte uit voor de presentatie van de publicatie: Museutopia, A Photographic Research Project van Ilya Rabinovich.

Tijdens de avond zal curator en kunstcriticus Viktor Misiano een lezing geven. Filosoof/cultuurwetenschapper Huub van Baar introduceert het boek Museotopia . Na deze twee presentaties is er een discussie tussen de sprekers en Rabinovich, onder leiding van curator Annie Fletcher.

Ilya Rabinovich reisde in 2008 terug naar zijn geboorteplaats Chisinau, Moldavië, om daar de opstellingen in de nationale musea te fotograferen. Daar kwam hij een vreemd proces op het spoor. Moldavië werd in 1940 ingelijfd door de toenmalige USSR en stond tot 1991 onder Russisch-communistische heerschappij. Deze periode wordt in de museale presentaties echter ontkend of verdraaid weergegeven. Elk museum orkestreert zijn eigen ideaalbeeld van Moldavië.

In Rabinovich’ foto’s zijn de tentoongestelde artefacten te zien te midden van wonderlijke schilderingen op de muren van de musea, maquettes en vitrines - als betrof het geen objectieve representatie van de geschiedenis - maar een nieuwe mythologische wereld. De foto’s zijn indrukwekkend, een lust voor het oog, en appelleren aan een gevoel van nostalgie dat iedere kijker verleidt. Maar er schuilt ook een addertje onder het gras: wie langer kijkt of meer leest stuit op een ander onderliggend ‘verhaal’. Wat betekent het als musea in plaats van bewaarplaats van historische informatie en artefacten, een instantie wordt die actief bijdraagt aan het vormen van een nieuwe, culturele identiteit? ??Door de lens te plaatsen op de musea van toen en nu in Moldavië laat Rabinovich zien hoe een land in crisis zich een nieuwe geschiedenis aanmeet. Bogdan Ghiu’s sluit Museutopia af met een intrigerende, actuele vraag: is het voorbeeld van de museumcultuur in Chi?in?u te beschouwen als een exotisch, marginaal verschijnsel of maakt het er ons juist van bewust dat onze Europese kunstmusea evengoed door eigen canons en cultuurpolitieke kaders beïnvloed worden?

Programma van de avond:

19.30: Welkom door Jelle Bouwhuis

19.40: Lezing door Viktor Misiano

20.10: Introductie van Museutopia door Huub van Baar, co-redacteur van het boek

20.25: Discussie met Huub van Baar, Viktor Misiano en Ilya Rabinovich (Moderator: Annie Fletcher)

21.00: Borrel

Deze publicatie is mogelijk gemaakt dankzij de genereuze bijdrage van de Mondriaan Fonds, SMBA, Materiaalfonds en de Gijselaar-Hintzen Fonds

Museutopia, A Photographic Research Project by Ilya Rabinovich; redacteuren: Huub van Baar, Ingrid Commandeur; met bijdragen van: Viktor Misiano, Huub van Baar, Stefan Rusu, Bogdan Ghiu; ontwerp: Esther Krop; Hardcover; 184 pagina's; English; ISBN: 9789081531405; Euro 29,95.