Presentatie Charl Landvreugd

Atlantic Transformerz 2010

13 december 2010

Op maandagavond 13 december zal Charl Landvreugd in het SMBA een afsluitende presentatie geven over zijn ervaring als BijlmAIR resident. BijlmAIR, waar Landvreugd van september – december 2010 verbleef, is het artist-in-residence programma van Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (CBK Zuidoost), Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA) en Stichting FLAT. Tijdens de avond zal hij zijn nieuwe werk Atlantic Transformerz 2010 tonen en bespreken. Deur open: 19.30u, aanvang 20.00u. Entree: gratis.

Landvreugd is een Nederlandse kunstenaar, geboren in Suriname en opgegroeid in Rotterdam. Zowel esthetisch als politiek, theoretisch als praktisch is zwart de basiskleur in zijn werk. Na zijn studie aan Goldsmiths University in Londen en Columbia University in New York vervolgt hij zijn onderzoek naar zwart en Zwartheid. Hij kijkt naar de veelvoudige tinten in de kleur en maakt zich hard voor het kunnen onderscheiden van de zwarte diversiteit. Geïnspireerd door de samenkomst van de Afrikaanse diaspora in de Bijlmer verenigt hij de vier continenten rond de Atlantische Oceaan in het videowerk Atlantic Transformerz 2010.

Tijdens de lezing legt Landvreugd verbanden tussen zijn werk en dat van de continentaal Europeese zwarte denkers Frantz Fanon en Edgar Cairo. Hij is geïnspireerd door het concept Ujamaa (extended family), Sun Ra, The Transformers, Star Wars, de 90er jaren club-scene, Bruce Weber’s weergave van het mannelijk lichaam, en de videoclips van Hype Williams. Deze Afro-Futuristische en post-koloniale elementen vormen de context waarin de kunstenaar zijn werk plaatst.

Klik hier voor de making of Atlantic Transformerz 2010

Voertaal: Nederlands

Aanmelden mail@smba.nl (reserveren niet verplicht)