Renzo Martens: The Institute for Human Activities

stedelijk|special event

26 mei, 16.00 – 17.30 uur

Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam

Voertaal: Engels

Toegang: entreeprijs Stedelijk Museum + 2,50 euro

Reserveren: noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Het Stedelijk Museum presenteert, in samenwerking met het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, een middag rondom het “Institute for Human Activities”, een nieuw kunstinstituut opgericht door beeldend kunstenaar en filmmaker Renzo Martens. Martens zal in een lezing het project nader toelichten en vragen vanuit het publiek beantwoorden. Aan het einde van het programma ontvangt Renzo Martens het “Cultuurfonds Documentaire Stipendium” dat hem onlangs door het Prins Bernhard Cultuurfonds werd toegekend.

In de overdracht van kritische, interventionistische kunst vanuit de gebieden van interventie naar de gebieden waar die kunst wordt gepresenteerd aan het publiek lijkt een kloof te ontstaan. Kunst kan de noodzaak van een politieke verandering in Nigeria of Peru blootleggen, maar brengt uiteindelijk schoonheid, kansen en kapitaal naar Berlijn-Mitte, Amsterdam of de Lower East Side in New York. Het is een kloof die heel erg vergelijkbaar is met die van de verdeling tussen arbeid en winst in andere geglobaliseerde sectoren. Men kan dit fenomeen aanklagen, maar Martens meent dat juist in een radicale aanvaarding van de voorwaarden en consequenties van de productie van kunst het potentieel huist om een krachtiger mandaat voor kritische kunst te smeden.

Het “Institute for Human Activities” werd opgericht in 2012. Met juridische structuren in Amsterdam, Brussel en Kinshasa, een aantal gerenommeerde institutionele partners en adviseurs, en een toegewijd team van kunstenaars en wetenschappers, is de bestaansreden van het Instituut het herkalibreren van het kritische mandaat van kunst.

Het “Institute for Human Activities” heeft een nederzetting opgericht in de Democratische Republiek Congo, achthonderd kilometer stroomopwaarts van Kinshasa, aan de Congo rivier. Hier, in een van de meest ontwrichte regio's in de wereld, lanceerde het Instituut haar vijfjarig “Gentrification Program”. In een in-vitro proeftuin, mobiliseert het de modaliteiten van de kunstproductie. In de loop van de uitvoering van het project, zal dit een plek worden voor liefde, kritiek en transgressie.

Voor meer informatie over het Institute for Human Activities, zie www.humanactivities.org.

Deze middag wordt georganiseerd in samenwerking met Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, in het kader van het meerjarige Project “1975”. Dit project krijgt een vervolg onder de naam “Global Collaborations” in zowel SMBA als het Stedelijk Museum.

De middag wordt kort ingeleid door Jelle Bouwhuis, hoofd Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.