Screens on 11: Joris Lindhout

High & low

7 september 2006

In opdracht van de Stichting Postivisme draagt onder andere Stedelijk Museum Bureau Amsterdam kunstenaars voor om werk te maken speciaal voor de panorama-videoschermen van Club_restaurant_11 op de Oosterdokskade. Als gevolg daarvan was in mei een flash-animatie te zien van Rafaël Roozendaal (muchbetterthanthis.com). Voor de maand september is Joris Lindhout uitgenodigd, een kunstenaar die zich overwegend met film bezighoudt. Lindhout en zijn compaan Haydar Çakal hadden voor de ambiance van 11 een filmisch verhaal voor ogen. Dit resulteerde in High & Low, een mengeling tussen Fellini’s 81/2 en The Truman Show: het werk gaat over het maken van een film speciaal voor Club_11 met in de hoofdrol een soap-regisseur die tot niets komt en daarom belaagd wordt door zijn producent. De filmcrew komt dan zelf op het lumineuze idee om het publiek van 11 de hoofdrol te laten spelen.

Lindhout en Çakal betrekken de ruimte van 11 in het werk door gebruik te maken van visuele trucs. Zo laten zij acteurs van het ene scherm naar het tegenoverliggende lopen en verschijnen er ‘cameramannen’ die wild gesticuleren naar het publiek. Het geheel heeft een slapstickachtig karakter en zit vol met filmcliché’s: niet alleen om het uitgaanspubliek van 11 lichtvoetig tegemoet te treden maar ook om, door afwezigheid van geluid, het verhaal toch zo duidelijk mogelijk te maken.

Lindhout (1981) studeerde Kunst & Mediatechnologie en behaalde onlangs cum laude zijn Master of Fine Art diploma aan de Utrecht Graduate School of Visual Art and Design. Haydar Çakal is filmer.