Screens on 11: Pantelis Makkas

Man about Crowd

12 oktober 2006

De première van ‘Man about Crowd’ in club 11 is op 12 oktober om 22.00 uur. Het werk is daarna dagelijks te zien na zonsondergang.

In opdracht van de Stichting Postivisme draagt onder andere Stedelijk Museum Bureau Amsterdam kunstenaars voor om werk te maken speciaal voor de panorama-videoschermen van Club_restaurant_11 aan de Oosterdokskade. Voor de periode oktober zal Pantelis Makkas een werk voor dit doel verzorgen, ‘Man about Crowd’. Het motto van dit werk is afgeleid van een citaat van Walter Benjamin: “Het maakt niet uit welk spoor de flaneur volgt, ze leiden hem alle tot een misdaad”.

‘Man about Crowd’ bestaat uit zes verschillende, simultaan getoonde, projecties. Het zijn de beelden van een camera, verstopt in de hoed van een man die over de straten zwerft. Hij is de spion van de werkelijkheid en manipuleert deze werkelijkheid, louter door zijn aanwezigheid. Wie echter de 31 minuten durende straatepisoden met enige concentratie volgt, ontdekt al snel dat de beelden niet allemaal zo toevallig zijn als ze in eerste instantie overkomen. Elke projectie heeft een eigenverhaal’. Het ene scherm toont ons voyeuristische beelden van mensen in de metro; op het tweede bespioneert een verborgen camera de menigte in de stad; een derde scherm verbindt buiten- en binnenwereld met elkaar als ook het interieur van een hotelkamer uitgebreid wordt bestudeerd; een vierde scherm toont een zoektocht naar de kust, waarbij voorbijgangers de weg wordt gevraagd en zo onderdeel worden gemaakt van de gefilmde realiteit; op een vijfde projectie wordt een persoon gevolgd en een zesde scherm staat in het teken van een herhaald bezoek aan een kerkhof.

De realiteit is verder gemanipuleerd omdat er in de beeldenstroom is gesneden; de snelheid en soms ook het licht en de kleur zijn aangepast en de plekken en taferelen zijn soms uitermate specifiek. “Als een detective volgt de eenzame stadszwerver de zonden van de metropool en legt een vorm van sociale controle op die wetteloze formatie die we ‘de menigte’ noemen”, aldus Makkas.

Pantelis Makkas (GR, 1976) studeerde fotografie in Athene en Praag en aan de Gerrit Rietveld Academie. Momenteel is hij resident bij De Ateliers in Amsterdam.