Seminar 'The Demon of Comparisons'

Een project van Electric Palm Tree

Datum: zaterdag 4 april 2009 van 11:00 tot 18:00

Locatie: Doelenzaal in de UB van de UvA, Singel 421-427 in Amsterdam

Voertaal: Engels

Entree: 7 euro

Reserveren is noodzakelijk: mail@smba.nl

Sprekers: Michèle Faguet, Patrick D. Flores, Vit Havranek, Hiroshi Yoshioka, Ahmad bin Mashadi en David Riff.

Samenstelling: Cosmin Costinas in samenwerking met Kyongfa Che en Binna Choi.

Het seminar 'The Demon of Comparisons' is opgezet als een ruimte waar schrijvers, wetenschappers, filosofen en curatoren de gelegenheid krijgen om te debatteren over vragen met betrekking tot op de onderliggende processen van geschiedschrijving en geografische verschuivingen van artistieke praktijken. De internationale sprekers hebben gemeen dat de kritische concepten in hun vertellingen en praktijken gericht zijn op de grensgebieden van de westerse canon van de beeldende kunst. Ze onderstrepen de politieke dimensie van hun argumentatie doordat ze pleiten voor het opnieuw bekijken en herzien van de theoretische grenzen van noties als 'modernisme' en 'avant-garde'. Tijdens het seminar wordt de ambivalentie van een vergelijkende aanpak onderzocht met de bijbehorende strategische beloftes en valkuilen, door verschillende locaties centraal te stellen, zoals Latijns Amerika, Oost Europa, en Zuidoost Azië.

Michèle Faguet (Colombia) behaalde haar M.A. Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Columbia. Faguet is de oprichter en directeur van het onafhankelijke non-profit kunstcentrum Espacio La Rebeca in Bogota, Colombia - een ontmoetingsruimte voor kunstenaars.

Patrick D. Flores (1969, Filippijnen) is professor kunstgeschiedenis en kunsttheorie aan de universiteit van de Filippijnen en werkt als curator bij de National Art Gallery van het Filippijnse Nationale Museum in Manilla. Hij publiceert over Filippijnse kunst, koloniale kunst en cinema.

Vit Havranek (Tsjechië) is een kunsthistoricus en curator. Sinds 1998 werkt hij als curator bij de Municipal Gallery in Praag. Hij geeft les in hedendaagse kunst aan de Acadamy of Applied Arts in Praag.

Hiroshi Yoshioka (Japan) is kunstenaar; hij studeerde Computer Music and Media Art aan de IAMAS (International Academy of Media Art and Science). Hij geeft kunstgeschiedenis aan de universiteit van Nagoya.

Ahmad bin Mashadi (Singapore) is een kunsthistoricus en curator. Hij werkte als senior curator bij SAM (Singapore Art Museum) is thans directeur van NUS museum (National University Singapore) in Singapore.

David Riff studeerde culturele antropologie aan SUNY New Paltz (VS) en Slavische studies en Kunstgeschiedenis aan de Ruhr Universiteit in Bochum. Riff is kunstcriticus en kunsttheoreticus en nam samen met Dmitry Gutov deel aan de 52e biënnale van Venetië.

Het seminar vindt plaats in het kader van de tentoonstellingen 'The Demon of Comparions' in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en 'The Antagonistic Link' in dezelfde periode in Casco in Utrecht.

De tentoonstelling en het seminar 'The Demon of Comparisons' zijn mede georganiseerd door het team van SMBA, bestaande uit Kerstin Winking, Fleur Flohil, Debbie Marbus, Jan Meijer en curator Jelle Bouwhuis. Voor meer informatie over het seminar, mail kerstin@smba.nl

Electric Palm Tree is een initiatief van Kyongfa Che en Binna Choi waarbij Cosmin Costinas zich heeft aangesloten. Het werd begin 2008 opgericht als een doorlopend project voor transnationaal artistiek onderzoek. Voor meer informatie, zie www.electricpalmtree.org.

Projecten van Electric Palm Tree in de periode 2008/2009 zijn mogelijk gemaakt door het Fonds voor Beeldende Kunsten, Bouwkunst en Vormgeving in het kader van Intendant Culturele Diversiteit. Het seminar is tevens mogelijk gemaakt door het Prins Claus Fonds.