Tamara Kuselman – Free Fall

Zondag, 10 januari 2016

11:00 – 17:00 uur

SMBA heeft kunstenaar Tamara Kuselman uitgenodigd om een performance te ontwikkelen in reactie op de tentoonstelling Antonis Pittas - hold on. Free Fall is een performance over de toestand van het menselijk lichaam wanneer zwaartekracht de enige kracht is die hier invloed op uitoefent. Voor mensen is het in deze vallende beweging door de ruimte moeilijk oriënteren en vrijwel onmogelijk om de directe omgeving waar te nemen.

Kuselman zal met de dansers Oneka Phon Schrader en Louis Vanhaverbeke werken. Zij zullen door middel van een serie bewegingen en informele gesprekken met het publiek het concept van vrije val op verschillende manieren belichten. De performers zullen de tentoonstellingsruimte, waar Pittas’ kunstwerken zijn geïnstalleerd, activeren en overnemen. Ze zullen sommige werken vastpakken, erop liggen, of op andere manieren gebruiken zodat er een constellatie ontstaat van objecten die in de ruimte balanceert. Voor de performance heeft Kuselman keramische objecten gemaakt en ook heeft ze speciaal kleding ontworpen in samenwerking met textiel ontwerper Suzanne Kollen. Free Fall zal gedurende de openingstijden plaatsvinden op 10 januari 2016, als afsluiting van de tentoonstelling.

Tamara Kuselman (Buenos Aires, 1980) behaalde haar MFA aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Ze had solotentoonstellingen bij onder meer Jeanine Hofland (Amsterdam, 2014) en Sala Muncunill (Terrassa, 2011). Haar preformances zijn onder andere The Schizofrene prop in Guest Projects (Londen, 2015), Don’t let your heat slip away bij CA2M, (Madrid, 2014). Still live with Blackcocks bij De Appel Arts Center (Amsterdam, 2013), The Power of Now, Rita McBride’s Blind Dates bij MACBA (Barcelona, 2012). Ze nam deel aan groepstentoonstellingen zoals Collective Fictions bij Nouvelle Vagues in Palais de Tokyo (Parijs 2013), The Suspicious of Suspense in Trafó Galler y (Boedapest 2012). In 2014 was ze een resident bij The Banff Centre in Canada. In 2015 ontving Kuselman de Generaciones prijs van Fundación Montemadrid in Spanje.

---------------------------------

Tamara Kuselman’s performance Free Fall wordt genereus ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stichting Stokroos.