'A Festival of Choices' in SMBA

11 juli - 15 juli 2012

Opening: 11 juli, 18:00-21:00 uur

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam ontvangt Sandberg student Ina Marie Schmidt tijdens A Festival of Choices, georganiseerd door de Master of Fine Arts van het Sandberg Instituut. Als onderdeel van hun examen stellen de studenten van het Sandberg hun werk tentoon ieder in een andere galerie of tentoonstellingsruimte in Amsterdam. Voor vijf dagen presenteert Ina Marie Schmidt haar examenwerk Stille Post in de ruimte van SMBA.

A Festival of Choices accentueert de relaties en keuzes die een examen student en diverse culturele organisaties en instellingen binnen het culturele landschap van Amsterdam maken. Voor andere presentaties en locaties, zie website: www.festivalofchoices.nl

Het werk van Ina Marie Schmidt dat in SMBA te zien en te horen is heet Stille Post. Het kan begrepen worden als een muzikale abstractie van een ander werk, Family Matters, dat tijdens de opening gelanceerd wordt op de website www.inamarieschmidt.com. Beide werken gaan over het vertellen van verhalen. Het beginpunt van haar werk is een familiefotoalbum, dat vanuit vier verschillende perspectieven herinneringen losmaakt. Het hoofdpersonage van het verhaal is Dieter. Op een dag is hij levenloos gevonden op een spoor ergens op het Duitse platteland. Elk vanuit een eigen perspectief kijken twee mannen en twee vrouwen terug op dit familielid. Dit resulteert in een gefragmenteerd en troebel beeld van Dieter. Het werk van Schmidt bevraagt of waarheidsgetrouwe representatie mogelijk is, en welke vormen van historische verslaglegging nog meer mogelijk zijn.

Schmidt heeft de vier historische verhalen vertaald naar een muzikale compositie. Deze compositie wordt uitgevoerd in de ruimte van SMBA. Dezelfde geschiedenis is verzameld in fotografie, orale vertelkunst en in een muziekstuk voor viool. Maar wat is de relatie tussen deze verschillende vormen? Is de muzikale opvoering enkel een echo van de stemmen van elk familielid, of geeft het een zeker beeld van Dieter dat gelijkwaardig is aan een mondelinge vertelling.

Ina Marie Schmidt (1979, Siegen, Germany) studeerde fotografie en mediakunst aan het Cleveland Institute of Art en op de AKI in Enschede voordat ze in 2010 aan haar Master aan het Sandberg Instituut in Amsterdam begon. Haar werk is op verscheidene tentoonstellingen te zien geweest in Nederland en Duitsland, bijvoorbeeld in We will never know for sure in 2011 in W139 in Amsterdam en Kurz Film Funk in 2007 in Kulturhaus ’73 in Hamburg.