BELL invites: global performance symposium

Een symposium over de SMBA tentoonstelling BELL invites, in samenwerking met HipHopHuis en de University of Colour Amsterdam.

Datum: zaterdag 6 februari 2016
Tijd: 12.30 - 17.30 uur
Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Taal: Engels / Nederlands
Toegang: Entreeprijs voor het museum + €2,50
Reserveren: klik hier

Naar aanleiding van de tentoonstelling BELL Invites (29 januari - 19 maart 2016) in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam organiseert het Stedelijk Museum samen met gastcurator Vivian Ziherl en co-curator Aruna Vermeulen (HipHopHuis) het symposium Global Performance. Het programma bestaat uit lezingen, performance en discussie in de vorm van een socratische dialoog binnen een speciaal ontworpen forumarchitectuur door Julie Peeters.

Ziherl zal het evenement leiden met Richard Bell, een van de meest gerenommeerde Australische kunstenaars, die befaamd is om zijn uitdagende, provocerende en humoristische publieke persona. Bells Aboriginal Tent Embassy was te zien op Performa 15, de 2015 Jakarta Biënnale en de 8e Asia Pacific Triënnale. Na het SMBA zal het werk doorreizen naar de 2016 Biënnale van Sydney en de Jerusalem Show 2016.

Met een dynamische dialoog zal Global Performance onderzoeken wat de noties ‘globaal museum’ of ‘het globale kunstinstituut’ precies inhouden. De discussie rond globale kunst werd weliswaar aangewakkerd door de opkomst van nieuwe kunstmarkten in gebieden als het Midden-Oosten, Oost-Azië en Zuid-Azië, maar wat als dit slechts één voorbeeld is van het globale in de kunst?

Het symposium zal de uiteenlopende manieren bestuderen waarop kunstenaars en kunstinstituten door nieuwe en veranderende terreinen navigeren. Meervoudige geschiedenissen worden in acht genomen, zoals de golf van transnationale zwarte cultuurpolitiek die in de jaren 1920 werd geleid door Marcus Garvey en de nalatenschap daarvan in de Black Power-bewegingen van de jaren 1970, of de geschiedenissen achter de diasporagemeenschappen die een stad als Amsterdam al tot een ‘globale’ locatie maken.

------------------------------------------------------

Het symposium wordt gehouden in twee sessies: ‘The Directors’ and ‘The Artists’ ‘De Directeurs’ en ‘De Kunstenaars’. Het zal gebaseerd zijn op reële ervaringen van wat ‘het globale’ kan betekenen voor de kunstpraktijk en voor culturele agenda’s, wat het kan betekenen voor de economieën van kunst, en wat de rol is van publiek en gemeenschappen in relatie tot deze vraagstukken.

De kunstenaars:
Akwasi
Emory Douglas (voormalig Minister van Cultuur van de Black Panther Party)
Hosselaer (Farida Sedoc)
Rana Hamadeh
Patricia Kaersenhout & Mercedes Zandwijken

De bestuurders:
Charles Esche (Van Abbemuseum)
Ernestine Comvalius (Bijlmer Parktheater)
Aruna Vermeulen (HipHopHuis)
Jack Persekian (Al Ma’mal Foundation)
Catherine de Zegher (Museum of Fine Arts Ghent)

Performance:
Alida Dors (Backbone)
Quinsy Gario

Moderators:
Richard Bell
Vivian Ziherl

Vertaling:
Imara Limon

------------------------------------------------------

Georganiseerd met steun van de Australia Council for the Arts, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Milani Gallery, en in samenwerking met het Hip Hop Huis Rotterdam en de University of Colour Amsterdam.

------------------------------------------------------

Foto: Richard Bell, Embassy installation, 2013, 5th Moscow Biennial; photo by Yackov Petchenin, courtesy of Moscow Biennial Art Foundation, Russia and Milani Gallery, Brisbane.