BijlmAIR: Kel O'Neill en Eline Jongsma in CBK Zuidoost

19 januari t/m 25 februari

Opening: donderdag 19 januari om 17:00 u

Centrum Beeldende Kunst Zuidoost

Anton de Komplein 120, Amsterdam

Op donderdag 19 januari opent een tentoonstelling van het kunstenaarskoppel Kel O’Neill en Eline Jongsma in het Centrum Beeldende Kunst Zuidoost. Daarin tonen zij hun video installatie Empire Bakermat (Meanwhile in Holland) die tot stand is gekomen op basis van hun residency in Amsterdam Zuidoost in het kader van BijlmAIR. Empire Bakermat is een onderdeel van hun meer omvattende Empire-project, dat begonnen is in 2010 en zich richt op de rol van Nederland als centrum van handel en migratie.

In dit Empire-project gaan O’Neill en Jongsma in Azië en Afrika op zoek naar etnische, culturele en spirituele sporen die zijn achtergelaten door de handelaren en kolonisten van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de Geoctroyeerde Westindische Compagnie (GWC). Empire is begonnen als een reeks van vier non-fictie video-installaties, opgenomen en geëxposeerd in Sri Lanka, Indonesië, India en Zuid-Afrika. Brazilië, Suriname en Ghana volgen nog. In het intermezzo Empire: Bakermat dat nu in het CBK wordt getoond, onderzoeken de kunstenaars de relatie tussen Nederland en de rest van de wereld vanuit een ongebruikelijke locatie: namelijk Nederland zelf.

Empire: Bakermat (Meanwhile in Holland)

Empire: Bakermat (Meanwhile in Holland) weeft twee documentaire verhaallijnen samen in en rond Schiphol. Theo is verantwoordelijk voor het mortuarium in Schiphol. Elk jaar coördineert hij het transport van tweeduizend lichamen van en naar Nederland. Veel van de overledenen zijn Nederlanders die elders zijn geboren, onder andere in voormalige Nederlandse koloniën. Hun laatste wens was om begraven te worden in hun land van herkomst. Het mortuarium, en Schiphol zelf, is de geglobaliseerde versie van de mythische Styx-rivier, en Theo is de veerman Charon die overledenen helpt met hun overtocht.

Ondertussen, aan de periferie van Schiphol, kamperen Nederlandse vliegtuigspotters om met camera’s en verrekijkers hun favoriete kisten te zien opstijgen en dalen. Vanaf het vlakke landschap blinken de vliegtuigen als symbolen van bevrijding.

Naast Empire: Bakermat tonen O’Neill en Jongsma ook de film Empire: 29º00' S, 24º00' E, die in Orania en Kaapstad in Zuid-Afrika. tot stand kwam. In dit werk wordt het hardnekkige voortbestaan van een Nederlands liedje getraceerd in de lokale orale cultuur.

Volg The Empire Project op: sinisterhumanists.tumblr.com en kijk naar beelden uit de films op vimeo.com/empirelegacy


Korte biografie:

Het werk van Kel O’Neill (US) & Eline Jongsma (NL) verkent de grenzen tussen kunst, film en journalistiek. Recente exposities en vertoningen vonden plaats in Michael Stevenson Gallery (Cape Town); Jogja National Museum (Yogyakarta); WORM (Rotterdam); Amelie Art Gallery (Beijing); Los Angeles Film Festival en Apex Art (New York). Ze werken ook als video-journalisten voor de VPRO televisie, het VJ Movement en het NOS Journaal op 3.

The Empire Project wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, en het Nationaal Archief.

BijlmAIR is het gezamenlijke residency-project van SMBA en CBK Zuidoost in het multiculturele stadsdeel Amsterdam Zuidoost.