Boekpresentatie: Right About Now: Art & Theory since the 1990s

26 oktober 2007

Het Stedelijk Museum, de Universiteit van Amsterdam, W139, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en Valiz nodigen u uit voor de presentatie van de publicatie Right About Now: Art & Theory since the 1990s. Bij deze gelegenheid worden de eerste exemplaren van de essaybundel uitgereikt aan Hans van Straten (Prins Bernhard Cultuurfonds) en Gijs van Tuyl (Stedelijk Museum). Ook houdt Paul Domela, artistiek directeur van de Liverpool Biënnale, bij wijze van nawoord een korte lezing naar aanleiding van het boek.

Woensdag 7 november

SMCS op 11 / Club 11

Aanvang 20 uur

Toegang gratis

Locatie Post CS-gebouw, Oosterdokskade 5, 11de verdieping


De essaybundel Right About Now: Art & Theory since the 1990s is verschenen naar aanleiding van de gelijknamige lezingenreeks die in 2006 plaats vond met onder anderen Nicholas Bourriaud, Hal Foster en Deborah Cherry. Al deze lezingen zijn nu in deze publicatie verwerkt. Aan de hand van de zes thema?s, The Body, Interactivity, Engagement, Documentary Strategies, Money en Curating, geeft de bundel een breed en actueel overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, thema?s en ideeën in de beeldende kunst van de jaren 90. Het uitgangspunt van Right About Now: Art & Theory since the 1990s is de constatering dat de grote artistieke verscheidenheid van de laatste vijftien jaar maar mondjesmaat van theoretische reflectie en historische context is voorzien. Geheel anders was dat in de voorafgaande decennia. In de jaren ?90 lijkt toch vooral de kunst zelf, en de ervaring die zij oplevert, centraal te staan.

Ter gelegenheid van het verschijnen van de publicatie Right About Now: Art & Theory since the 1990s geeft Paul Domela, artistiek directeur van de Liverpool Biënnale en voorheen verbonden aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht een korte lezing waarin hij de bundel publiekelijk van een nawoord zal voorzien. Hij zal hierbij nader ingaan op de thema?s en argumenten die door de auteurs in de bundel naar voren gebracht worden in relatie tot de problematiek van culturele diversiteit, het postkoloniale discours en de westers georiënteerde kunstmarkt.

Na afloop van de lezing is er een korte panel discussie en krijgt het publiek de gelegenheid vragen te stellen, onder leiding van Margriet Schavemaker (Editor en mede-organisator van de Right About Now publicatie en lezingenreeks, en geeft les in Moderne & Hedendaagse Kunst aan de Universiteit van Amsterdam). De avond wordt afgesloten met de feestelijk uitreiking van de eerste exemplaren van de bundel aan de hoofdsubsidiënten onder het genot van een drankje.

Right About Now: Art & Theory since the 1990s bevat essays van Jennifer Allen, Sophie Berrebi, Claire Bishop, Beatrice von Bismarck, Maaike Bleeker, Jeroen Boomgaard, Nicolas Bourriaud, Deborah Cherry, Hal Foster, Vít Havránek, Marc Spiegler, Olav Velthuis en Kitty Zijlmans. Right About Now: Art & Theory since the 1990s is uitgegeven door Valiz, boeken culturele projecten, en is te koop in de betere boekhandels en op de avond zelf.

www.valiz.nl

Redactie: Margriet Schavemaker, Mischa Rakier

Ontwerp: Esther Krop, Amsterdam

184 blz, 24 x 17 cm, paperback, Engels

I.s.m. UvA, W139, SMBA

www.rightaboutnow.nl