Hala Elkoussy en Jelle Bouwhuis winnen Abraaj Capital Art Prize

7 september 2009

Kunstenaar Hala Elkoussy en SMBA-curator Jelle Bouwhuis hebben de prestigieuze Abraaj Capital Art Prize gewonnen. Dat is gisteravond in Dubai bekend gemaakt. Elkoussy en Bouwhuis zijn geselecteerd op basis van een projectvoorstel dat met het geld van de prijs gerealiseerd kan worden. Het resultaat wordt volgend jaar getoond in de context van de kunstbeurs Art Dubai. In totaal bedraagt de prijs $ 200.000,-.

De Abraaj Capital Art Prize is twee jaar geleden ingesteld door het Abraaj Capital, een private equity bedrijf dat vanuit Dubai opereert. De prijs is speciaal bedoeld om grotere bekendheid te geven aan kunstenaars uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid Azië (de MENASA-regio). Elk jaar worden drie voorstellen geselecteerd. De twee andere winnaars van deze editie zijn de Libanese kunstenaar Marwan Sahmarani samen met curator Mahita El Bacha Urieta en de Algerijn Kader Attia met curator Laurie Ann Farrell. Bij de winnaars van vorig jaar zat onder anderen de Turkse kunstenaar Kutlug Ataman.

Hala Elkoussy woont en werkt in Amsterdam en Caïro. In haar werk staat de Egyptische hoofdstad centraal, aan de hand van fotografie, video en installaties, waarbij zij inzoomt op de complexe lijnen waarlangs de modernisering en verwestersing van een dergelijke metropool ingrijpen op het dagelijks leven.

In 2006 had Elkoussy een solotentoonstelling in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, ‘Peripheral (and other stories)’ en in 2008 was haar werk te zien in Snap Judgments, het overzicht van hedendaagse Afrikaanse fotografie in het Stedelijk Museum CS. Momenteel is haar werk ook te zien in Museum De Paviljoens in Almere.

Klik hier voor het interview van Metropolis M met Jelle Bouwhuis.