'Hollandaise' opent in Dakar

10 april – 1 juni 2013

Opening: woensdag 10 april, 18:30 – 21:00 uur

RAW Material Company, Dakar, Senegal

Met trots presenteert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam de tentoonstelling 'Hollandaise, a journey into an iconic fabric'. De tentoonstelling, die te zien was bij SMBA van 3 november 2012 tot 6 januari 2013, heeft als uitgangspunt de complexe globaliseringsprocessen die plaats vinden tussen Nederland en Afrika. Vanaf de koloniale tijd produceerden Nederlandse bedrijven, zoals Vlisco, Javaanse imitatiebatik en exporteerden deze naar West-Afrika, waar deze bekend staat als Dutch Wax of Hollandaise. Tegenwoordig worden deze stoffen als typisch Afrikaans beschouwd en vormen een belangrijk onderdeel van de Afrikaanse identiteit.

De curator van de tentoonstelling is Koyo Kouoh. Ze maakte 'Hollandaise' in opdracht van SMBA in het kader van 'Project 1975'

RAW Material Company is een instituut dat gericht is op kunst, kennis en de maatschappij. Het is gevestigd in Dakar, Senegal en zal de tentoonstelling 'Hollandaise' laten zien van 10 april tot 1 juni 2013. In de week van de opening zullen er verscheidende workshops en master classes plaatsvinden onder leiding van de getoonde kunstenaars; Willem de Rooij, Billie Zangewa en Wendelien van Oldenborgh. In mei zullen er nog lezingen plaatsvinden door de kunstenaar Abdoulaye Konaté en Françoise Vergès.

Door de samenwerking met verschillende onafhankelijke kunst instituten in Afrika zal de tentoonstelling nog verder reizen naar Nubuke Foundation in Accra, Ghana in juli 2013 en daarna naar Doual’Art in Douala, Kameroen in september 2013.

rawmc.org

[Beeld: Wendelien van Oldenborgh, La Javanaise (still), 2012. Video projected on two screens with dialogue, 25 minutes. Courtesy Wilfried Lentz Rotterdam and the artist.]