Parasite Lottery

A Collective Experiment Proposed By Wok The Rock And Casco

Datum: 14 juni, 19.00 uur
Taal: Engels
RSVP: mail@smba.nl
Meer info: www.parasitelottery.com

Deelnemende organisaties: Casco, Das Spectrum, Platform BK en SMBA.

Muziek in samenwerking met Frau (Leilani Hermiasih)

Parasite Lottery is een eerste aanzet voor een collectieve loterij voor Nederlandse kunstorganisaties en hun gemeenschappen. Het is een initiatief van kunstenaar Wok The Rock, ontwikkeld in samenwerking met het Casco-team.

In Nederland wordt heel veel kunst met loterij-opbrengsten gefinancierd, terwijl zowat alle andere fondsen voor cultuur langzaam maar zeker inkrimpen. Parasite Lottery past dit loterijmodel aan en combineert het met arisan, een op de commons gericht microkredietsysteem dat populair is in Indonesië. Voor het project nodigden we vier kunstinstellingen uit om deel uit te maken van vier publieke lotingen die ze zelf co-organiseren, en waarin ze meespelen met de loterij. De winnaars ontvangen een bedrag dat bedoeld is als “fee for deviation” (een “honorarium voor afwijking”). Met andere woorden: de winnende organisatie kan geld besteden aan iets waar zij anders geen budget voor gehad zou hebben. Het prijzengeld kan bijvoorbeeld aan “nietsdoen” worden besteed, of aan een project dat anders niet haalbaar zou zijn geweest vanwege een tekort aan financiële middelen.

Even cruciaal als het prijzengeld van Parasite Lottery is de collectieve verkenning van de “chance effects” van een loterij, zoals het gevoel van spanning en het verlangen te winnen. Tegelijkertijd wordt het doel van de loterij verdraaid door middel van een aantal sociale bijeenkomsten met lezingen, eten en muziek. Deze muziek zal geproduceerd worden door Wok The Rock zelf, die voor de gelegenheid samenwerkt met de in Berlijn en Yogyakarta wonende muzikante Frau (Leilani Hermiasih). Frau zal de muziek ook live uitvoeren. De nummers worden geschreven in samenwerking met verschillende partners uit de Nederlandse kunstwereld, en zullen gaan over kwesties rond cultureel beleid en de gevolgen hiervan voor kunstorganisaties. Hieronder vallen thema’s zoals de bezuinigingsmaatregelen, precariteit en de schuldeconomie, maar ook samenwerking en solidariteit.