Rosa Barba in Filmbank Tour

11 december 2007

De film Outwardly from Earth’s Center van Rosa Barba is onderdeel van de Filmbanktour No. 17 genaamd ‘Sugar is Sweet’. Het filmprogramma wordt van half december tot half maart op verschillende locaties vertoond, onder meer in theater ’t Hoogt in Utrecht op 11 december en in de Balie in Amsterdam op 15 december. Deze vertoningen komen in de plaats van de ‘Docu-fictions’-avond op 12 december in SMBA, die gepland was in het kader van de tentoonstelling ‘Rosa Barba – They Shine’.

Outwardly from Earth’s Center, door Barba gemaakt tijdens een residency in het Baltic Art Center in Visby in Zweden, gaat over een fictieve gemeenschap op een eiland dat dreigt te verdwijnen. De situatie vraagt om een collectief initiatief om het eiland van de golven te redden en de identiteit van zijn samenleving te behouden. Barba baseerde de film op het feitelijke gegeven dat het eiland, Sandon, jaarlijks één meter opschuift. Door haar verslaglegging van fictieve experts en handelingen van eilandbewoners verschuift de sfeer van de film gaandeweg van documentaire tot een bijna surrealistisch beeld van menselijke strijd en kwetsbaarheid.

Outwardly from Earth’s Center werd genomineerd voor een Shortfilm Tiger Award tijdens het Internationale Film Festival in Rotterdam en won recent de Prix Saint Gervaise du Centre pour l’Image Contemporaine tijdens het 12e Biennale de l ‘Image en Mouvement in Genève.

‘Sugar is Sweet’ bevat behalve uit Barba’s film ook A Lapse of Time (2007) van Fiona Tan en 1937 (2007) van Nora Martirosyan. Alle drie de kunstenaars laten in hun poëtische films fictie en werkelijkheid elkaar doorkruizen.

In de tentoonstelling ‘Rosa Barba – They Shine’ in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam toont Barba drie nieuwe filminstallaties. Deze zijn nog tot en met 6 januari te zien.