Symposium en Conferentie in KNAW: Jeronimo Voss / Anton Pannekoek

smba-newsletter-146.pdf (483 Kb)
pannekoek2016-programme.pdf (492 Kb)
pannekoek2016-abstracts.pdf (486 Kb)

KNAW-Symposium

ANTON PANNEKOEK (1873-1960): ASTRONOOM EN SOCIALIST - ZIJN VISIE OP WETENSCHAP EN MAATSCHAPPIJ

Datum: 9 juni 2016 van 19.00 tot 21.00 uur

Locatie: KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam

Reserveren: toegang is gratis, maar reserveren verplicht. Aanmelden kan hier: https://www.knaw.nl/nl/actueel/agenda/aanmelden-knaw-symposium-anton-pannekoek

Voor zijn tentoonstelling 'Inverted Night Sky' liet Jeronimo Voss zich inspireren door Anton Pannekoek. Pannekoek geldt als de grondlegger van de astrofysica in Nederland, maar hij was ook overtuigd socialist. Wetenschap en politiek heeft hij altijd gescheiden proberen te houden, maar er zijn opmerkelijke overeenkomsten. De sprekers op dit symposium gaan in op de esthetische, wetenschappelijke en socialistische aspecten van Pannekoeks werk.

Sprekers

Ed van den Heuvel, hoogleraar sterrenkunde en astrofysica, Universiteit van Amsterdam; Robert Smith, Professor of History of Science, University of Alberta, Canada; Gerrit Voerman, hoogleraar ontwikkeling en functioneren Nederlandse en Europese partijstelsel, Rijksuniversiteit Groningen; interview met Jeronimo Voss over zijn tentoonstelling 'Inverted Night Sky' door Johan Hartle, kunsthistoricus, Universiteit van Amsterdam en Hochschule für Gestaltung Karlsruhe, Duitsland.

Dit symposium wordt georganiseerd door IISG, KNAW, Anton Pannekoek Instituut, Stedelijk Museum en SMBA.

------------------

Rondleiding 'Inverted Night Sky' door Jeronimo Voss

Datum: 8 juni 2016 om 18.00 uur

Locatie: SMBA

RSVP: mail@smba.nl

Aan de vooravond van de tweedaagse conferentie 'Anton Pannekoek: Ways of Viewing Science and Society' geeft Jeronimo Voss een publieke rondleiding door zijn tentoonstelling 'Inverted Night Sky', nog te zien tot en met 26 juni in SMBA.

------------------

Internationale conferentie

ANTON PANNEKOEK (1873-1960): WAYS OF VIEWING SCIENCE AND SOCIETY

Datum: 9 en 10 juni 2016

Locatie: KNAW, Tinbergenzaal, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

Reserveren: toegang is gratis, maar reserveren verplicht. Aanmelden kan hier: http://goo.gl/6wmgK7

In het kader van de tentoonstelling in SMBA vindt op 9 en 10 juni de internationale tweedaagse conferentie 'Ways of Viewing Science and Society' plaats bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De conferentie is georganiseerd in samenwerking met het Anton Pannekoek Instituut voor Astronomie van de Universiteit van Amsterdam en onderzoekt de wisselwerking tussen wetenschap, kunst en politieke ideologie in het begin van de twintigste eeuw.

Sprekers

Gerard Alberts, Universiteit van Amsterdam; David Baneke, Universiteit Utrecht; Klaas van Berkel, Universiteit Groningen; Johan Hartle, HfG Karlsruhe; Alex de Jong & Joost Kircz, International Institute for Research and Education; Bart Karstens, Universiteit van Amsterdam; Alexei Kojevnikov, University of British Columbia; Sven Lütticken, Vrije Universiteit Amsterdam; Paul Mattick, Adelphi University, New York; Daniela de Paulis, Universiteit van Amsterdam; Annemarie Rullens, Universiteit Leiden; Eric-John Russell, Kingston University, London; Robert W. Smith, University of Alberta; Jennifer Tucker, Wesleyan University; Gerrit Voerman, Rijksuniversiteit Groningen;

Alena J. Williams, University of California, San Diego.

------------------

Afbeelding: Jeronimo Voss, Inverted Night Sky, 2016. Full-dome video projection. Foto door Gert Jan van Rooij.