PROJECT 1975 Contemporary Art and the Postcolonial Unconscious

NU IN DE WINKEL!

PROJECT 1975

Contemporary Art and the Postcolonial Unconscious

Verkrijgbaar bij:

* SMBA
* Stedelijk Museum Amsterdam
* black dog publishing

Project 1975 begon als een tweejarig project van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. De relatie tussen de hedendaagse kunst en het postkoloniale wordt immers steeds relevanter in een context van een toenemend globaliserende kunstwereld. Onderliggende vraagstellingen van het project waren bijvoorbeeld: Hoe kijken kunstenaars aan tegen het koloniale tijdperk en de hedendaagse gevolgen daarvan? Heeft het kolonialisme zijn weerslag gehad op de kunst en de kunstinstituties en zo ja, hoe? Wat vervangt de stilzwijgende omarming van de multiculturele normalisatie van de jaren '90? Deze vragen hebben veelzijdige artistieke en kritische reacties ontlokt, die nu gepresenteerd worden in het onlangs verschenen boek Project 1975 - Contemporary Art and the Postcolonial Unconscious.

In de titel verwijst 1975 naar het jaar van de (twijfelachtige) overgang van kolonialisme naar postkolonialisme. Project 1975 gaat in op enkele van de complexe en onopgeloste kwesties die voortvloeien uit het kolonialisme, en op de ambivalentie van de term ‘postkoloniaal’. Hedendaagse kunst is bij uitstek een uitlaatklep voor reflecties op zulke thema's, niet in het minst vanwege haar kritische houding ten opzichte van geopolitiek en haar gelijktijdige betrokkenheid hierbij.

Project 1975 is gestructureerd rond twee kunsttheoretische posities, van respectievelijk Sven Lütticken en Ashley Dawson. Verder bevat het boek interviews door en met een aantal kunstenaars en curatoren die aan het project hebben bijgedragen: Alfredo Jaar, kari'kacha seid'ou, Koyo Kouoh, Charl Landvreugd, Senam Okudzeto, Vincent Vulsma en Katarina Zdjelar.

Het boek is daarnaast ook een document van de tentoonstellingen, presentaties, debatten, in opdracht gemaakte kunstwerken en publicaties in het kader van Project 1975, in SMBA en elders.

Project 1975

Contemporary Art and the Postcolonial Unconscious

Redactie:
Jelle Bouwhuis & Kerstin Winking
Ontwerp:
Bitcaves
Uitgever:
SMBA Amsterdam / black dog publishing, London, 2014
Paperback, 184 pagina’s, eentalig (Engels)
170 b/w en kleuren ill., 24.0 x 17.0 cm
ISBN: 978 1 908966 22 3
Prijs:
€23,- / $29,95 / £19,95