BijlmAIR - Joris Lindhout

De Ziel In Het Beton

april t/m juni 2008

In het kader van het residency-project BijlmAIR tekent Joris Lindhout elke week een aflevering van de stripfeuilleton ?De Ziel in het Beton?. Deze is te lezen in het huis-aan-huis-blad De Echo.

Twee keer per jaar worden jonge kunstenaars uitgenodigd om in het kader van het project BijlmAIR (Artist in Residence Bijlmer) in een atelier in Amsterdam Zuidoost te wonen en werken en een werk te maken dat reflecteert op dit multiculturele stadsdeel. BijlmAIR is een samenwerkingsproject tussen Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en Centrum Beeldende Kunst Zuidoost. Joris Lindhout is de eerste kunstenaar die op de nieuwe residency-locatie verblijft: Florijn 42.

Vanuit zijn fascinatie voor het vertellen van een verhaal aan de hand van beelden en zijn interesse in de steeds veranderende Bijlmer, tekent Lindhout een strip over de mythes en verhalen uit dit stadsdeel. De manier van leven in Amsterdam Zuidoost lijkt anders te zijn dan in het centrum van de stad; zo gaan er geruchten dat er nog steeds veel kleine ondergrondse organisaties zijn die een netwerk in stand houden dat buiten het reguliere omgaat, om zo te kunnen overleven. Ook de uiterlijke veranderingen van de Bijlmer en de verhalen rond de vliegramp hebben Lindhout geïnspireerd tot het maken van zijn stripverhaal.

Joris Lindhout (1981) studeerde Kunst & Mediatechnologie en behaalde in 2005 zijn Master of Fine Art diploma aan de Utrecht Graduate School of Visual Art and Design. Zijn werk bestaat uit video?s, strips en ?columns? (muurschilderingen waarop verschillende bewegende beelden of teksten geprojecteerd worden). De decors van ?De Ziel In Het Beton? worden gemaakt door Ward Lindhout en Marthe Jonkers. Zij volgen beiden een manga-opleiding in Kyoto.

In De Echo wordt iedere week een nieuw deel van ?De Ziel In Het Beton? gepubliceerd, evenals op de website van CBK Zuidoost. Aan het einde van het verblijf van Lindhout wordt de strip in zijn geheel gepresenteerd als magazine waaraan ook andere tekenaars uit de Bijlmer een bijdrage zullen leveren.

Klik hier om de strip te lezen.