Boekpresentatie - Delphine Bedel: All that is solid melts into air – Notes on Tourism

met een lezing door John Urry: Revisiting the Tourist Gaze

15 mei om 20 uur

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam

Voertaal: Engels

Toegang gratis

Deuren geopend om 19.30


Stedelijk Museum Bureau Amsterdam nodigt u uit voor de presentatie van de publicatie All that is solid melts into air ? Notes on Tourism van beeldend kunstenaar en curator Delphine Bedel. In het kader van deze boekpresentatie geeft de Britse socioloog John Urry een lezing getiteld ?Revisiting the Tourist Gaze?, gevolgd door een korte introductie op de publicatie en een ronde tafel discussie met een aantal van de auteurs die bijdragen hebben geleverd.

Notes on Tourism is een discursief platform voor lezingen en teksten dat vraagtekens plaatst bij de visuele representatie van leisure, architectuur en cultuur. Als een van ?s werelds grootste industrieën beïnvloedt het toerisme onze manier van leven en reflecteert de veranderende economische en sociale werkelijkheid. All that is solid melts into air onderzoekt controversiële toeristische bestemmingen en dito cultureel erfgoed. Een voorbeeld hiervan is het nazi-resort Prora op het Baltische eiland Rügen. De in de tijd radicaal veranderende identiteit, gebruik en betekenis van het complex was een onderwerp voor een fotoproject door Bedel. Met dit fotografische onderzoek als startpunt, werden schrijvers uit verschillende disciplines uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de bijbehorende publicatie. Dit resulteerde in onverwachte historische en kritische perspectieven op de relatie tussen visuele cultuur, leisure en de politiek van het geheugen. Het boek wordt uitgegeven door episode publishers in Rotterdam.

Na een korte introductie door Jelle Bouwhuis, curator van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, zal de Britse socioloog John Urry een lezing geven over de ‘Tourist Gaze’, een onderwerp dat hij onderzocht voor het gelijknamige boek uit 1990, hergepubliceerd in 2002. Hierna zal Rachel Esner, een van de auteurs van All that is solid…, een introductie op de publicatie geven, gevolgd door een discussie met Urry, Bedel, Esner, Francesco Bernadelli en Marco Pasi.

Delphine Bedel is beeldend kunstenaar en freelance curator, woonachtig in Amsterdam. Ze is gastdocent aan de Rietveld Academie in Amsterdam en aan het Dutch Art Institute in Enschede. Bedel beschouwt kunst als een vorm van alternatieve kennis. Haar projectgeoriënteerde artistieke praktijk en curatoriële projecten onderzoeken verschillende contexten. Onder haar recente projecten valt onder andere de tentoonstelling Shared History/Decolonising the image. Ze is medeoprichter and curator van diverse projectruimtes waaronder Etablissement d’en Face in Brussel. Samen met Ayako Yoshimura en Jelle Bouwhuis werkt zij momenteel als curator aan het tentoonstellingsproject Beyond Paradise dat deze zomer plaats vindt in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. (www.delphinebedel.com)

John Urry is een Britse socioloog en professor aan de Universiteit van Lancaster. Hij is bekend om zijn werk op het gebied van de sociologie van het toerisme en de mobiliteit. Tot zijn vele publicaties behoren The Tourist Gaze (1990, 2002), Consuming Places (1995), Touring Cultures (1997), Tourism Mobilities (2004), en Performing Tourist Places (2004).

---------------------

Namens episode publishers verzorgt Shashin de verkoop van All that is solid… tijdens de boekpresentatie. Shashin is een Amsterdamse boekwinkel voor hedendaagse kunst, fotografie, design en mode (www.shashin.nl).

All that is solid melts into air – Notes on Tourism

Door Delphine Bedel

Met bijdrages van: Francesco Barnardelli, Rachel Esner, Bruno Latour, Marco Pasi,

Olivier Rolin en Thibaut de Ruyter

Vormgeving: Esther Krop

Taal: Engels

Afmeting: 24 x 17 cm, 64 pagina’s, paperback

Prijs: € 17.50

ISBN: 978-90-5973-072-4

Uitgever: episode publishers, Rotterdam 2008 (www.episode-publishers.nl)


Deze publicatie werd mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van De Mondriaan Stichting, Amsterdam; Het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, Amsterdam / Project Studio Berlin; Prins Bernhard Cultuurfonds, Amsterdam.