Boekpresentatie 'See it Again, Say it Again: The Artist as Researcher'

m.m.v. Marc Roig Blesa, Barbara Visser, Moniek Toebosch

Woensdag 21 september, aanvang 20.00 uur

Entree gratis, reserveren a.u.b. via mail@smba.nl

In samenwerking met Valiz uitgevers presenteert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam het boek See it Again, Say it Again: the Artist as Researcher, samengesteld door Janneke Wesseling. Na een korte inleiding door Wesseling zullen drie kunstenaars nader ingaan op hun eigen artistieke onderzoek: Marc Roig Blesa, Barbara Visser en Moniek Toebosch. Daarna wordt het boek officieel gepresenteerd.

See it Again, Say it Again, gaat over het verschijnsel van onderzoek in de kunst. Het boek past in een breed gedragen internationale interesse naar de vormen en de betekenis van ‘artistiek onderzoek’ in de hedendaagse kunstpraktijk. Twintig kunstenaars en theoretici werkten mee aan het boek van Wesseling, onder wie Jeremiah Day, Stephan Dillemuth, Hilde van Gelder, Aglaia Konrad, Aernout Mik, Graeme Sullivan en Barbara Visser.

Tijdens de presentatie in Bureau Amsterdam gaan drie kunstenaar specifiek in op de onderzoeksmatige aspecten van hun werk:

Marc Roig Blesa presenteert samen met grafisch vormgever Rogier Delfos 'Werker 5 - 20 Minutes Introduction to Werker Magazine'. Op basis van (historisch) beeldmateriaal en een script gaan zij in op het fenomeen arbeidersfotografie in relatie tot hun recente publicaties in de Werker-serie. Daarvan is deel 4, ‘een economisch portret van de jonge kunstenaar’, momenteel te zien in de huidige tentoonstelling in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.

Barbara Visser is een van de kunstenaars die meewerkten aan See it Again, Say it Again met een reflectie op de betekenis van verschillende manieren van onderzoek voor haar werk. Tegen deze achtergrond gaat zij in SMBA in gesprek met curator Jelle Bouwhuis. Aan de orde komt haar vooronderzoek voor haar deelname aan de tentoonstelling ‘Opera Aperta / Loose Work’, de officiële Nederlandse inzending voor de biënnale van Venetië dit jaar.

Moniek Toebosch ten slotte spreekt de column ‘Fleeting Profundity’ (vluchtige diepzinnigheid) uit, die gepubliceerd is in het boek van Wesseling.

Tijdens de avond is het boek te koop voor de prijs van € 19,50. Bestellen kan ook, klik hier. Na de verschillende presentaties is er gelegenheid tot informeel samenzijn. Plaats: Stedelijk Museum Bureau Amsterdam Aanvang: 20.00 uur Entree gratis, gelieve te reserveren via mail@smba.nl NB: De voertaal van de avond is Nederlands; de presentatie van Roig Blesa en Delfos is in het Engels.

Janneke Wesseling schrijft als kunstcriticus voor NRC Handelsblad. Zij is lector kunsttheorie aan de Hogeschool der Kunsten, Den Haag. Wesseling voert de co-directie over PhDArts, het PhD- programma voor beeldende kunstenaars en ontwerpers aan de Academie der Kunsten van de Universiteit Leiden.
See it Again, Say it Again: The Artist as Researcher Samenstelling: Janneke Wesseling; Auteurs: Jeroen Boomgaard, Jeremiah Day, Stephan Dillemuth, Irene Fortuyn, Gijs Frieling, Hadley+Maxwell, Henri Jacobs, WJM Kok, Aglaia Konrad, Frank Mandersloot, Aernout Mik, Ruchama Noorda, Vanessa Ohlraun, Graeme Sullivan, Moniek Toebosch, Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan, Hilde Van Gelder, Philippe Van Snick, Barbara Visser, Janneke Wesseling, Kitty Zijlmans en Italo Zuffi; Ontwerp: Metahaven; 304 blz, genaaide paperback, 21 x 13,5 (staand), Engels; Ondersteund door Hogeschool der Kunsten Den Haag, Mondriaan Stichting; ISBN 978-90-78088-53-0, € 19,50, uitgegeven door Valiz Amsterdam, www.valiz.nl