Close Connections 2008

smba-close-connections-2008-verslag-def.-versie.pdf (131 Kb)

SMBA presenteert Close Connections 2008, een bezoekersprogramma voor internationale curatoren ter gelegenheid van Art Amsterdam. Deze 4e editie van Close Connections biedt zeventien geselecteerde curatoren een dynamisch en divers programma om kennis te laten maken met kunst, kunstenaars en kunstinstellingen in Amsterdam. Het programma vindt plaats van 7 tot en met 12 mei.

Het doel van Close Connections is om uitwisseling en internationale samenwerking te bevorderen. Dit crossborder project draagt bij aan de ontwikkeling en bekendheid van de Amsterdamse kunstwereld in het buitenland. Daarnaast kan de Amsterdamse beeldende kunstsector kennis nemen van ontwikkelingen elders in de wereld.

In mei 2005 vond de eerste Close Connections plaats, georganiseerd door Stichting IZA (International Support for the Arts). Sindsdien is er bij elke Art Amsterdam een Close Connections georganiseerd en hebben dankzij dit programma al 55 curatoren uit alle windstreken een intensief bezoek afgelegd aan de stad. Na drie jaar heeft Stichting IZA Stedelijk Museum Bureau Amsterdam gevraagd de organisatie van het project over te nemen. Gezien het grote enthousiasme van betrokken kunstenaars en instellingen is SMBA daarop ingegaan. Het is immers het streven van SMBA om jonge kunst uit de Amsterdamse context een degelijk internationaal kader te geven. Close Connections past in dat streven.

Dit jaar zijn er voor Close Connections curatoren uitgenodigd uit Afrika, Europa, de Verenigde Staten en Zuid Amerika. Voor het bezoekersprogramma wordt samengewerkt met instituten als De Appel, Stedelijk Museum, Nederlands Instituut voor Mediakunst, de Rijksakademie, SMART Project Space, een aantal galeries en veel kunstenaars uit Nederland en daarbuiten.

Om ook instellingen van buiten Amsterdam te introduceren aan de genodigden, vindt dit jaar ook een presentatie plaats door vertegenwoordigers van Witte de With (Rotterdam), De Paviljoens (Almere), Stroom (Den Haag), De Hallen (Haarlem) en Sonsbeek 2008 (Arnhem). U bent van harte uitgenodigd om deze presentatie bij te wonen op zaterdag 10 mei om 16.00 in de Art Amsterdam lounge.

In samenwerking met Motive Gallery zijn bovendien op vrijdagmiddag 9 mei presentaties te zien van kunstenaars Martine Stig en Aurelien Froment in Maison Descartes.

Curatoren van Close Connections werken daarnaast mee aan de bustour die georganiseerd wordt in het kader van de opening van ‘Master Humphrey’s Clock’, het eindproject van het curatorial programme van De Appel.

Close Connections 2008 wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Prins Claus Fonds, het Roberto Cimetta Fund, de Nederlandse Ambassade in Berlijn en de volgende galeries:

Akinci

Ellen de Bruijne

Fons Welters

Gabriel Rolt

GMVZ

Lumen Travo

Motive

Ron Mandos

De volgende curatoren zijn dit jaar te gast bij Close Connections:

Sara Arrhenius, Bonniers Konsthall, Stockholm

Jonathan Carroll, Project Art Centre, Dublin

Övül Durmuşoğlu, Istanbul

Christophe Gallois, Fondation Musée d'Art Moderne Grand Duc Jean, Luxembourg

Catherine Hemelryk, CAC, Vilnius

Tobi Maier, Frankfurter Kunstverein, Frankfurt

Thomas Mulcaire, Institute for Contemporary Art, Cape Town, currently co-curator of the Sao Paulo biennale

Gabi Ngcobo, Cape Town, South Africa

Vincent Pécoil, Salle de Bains gallery, Lyon

Susanne Pfeffer, Kunst-Werke Institute for Contemporary Art, Berlin

Torsten Reiter, Maerz Galerie, Leipzig

João Ribas, Drawing Center, New York

Başak Şenova, NOMAD, Istanbul

Matthias Ulrich, Schirn Kunsthalle, Frankfurt

Andrea Viliani, Museo d’Arte Moderna di Bologna, Bologna

Eva Wittocx, STUK, Leuven