Filmvertoning Bart Groenendaal & Presentatie Quinsy Gario

Zondag 3 juni 2012

Aanvang: 19.30 uur

Toegang gratis, reserveer a.u.b. via mail@smba.nl

Voertaal Nederlands

Op de laatste dag van hun tentoonstelling geven Bart Groenendaal en Quinsy Gario een presentatie van hun werk in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Groenendaal vertoont zijn film Albino en zal dit en ander werk toelichten. Daarna gaat Quincy Gario dieper in op zijn ideeën naar aanleiding van de Nederlandse filmklassieker Blue Movie uit 1971.

In zijn eerste filmproject Albino (2001) probeert Bart Groenendaal te integreren in de stad Abidjan in Ivoorkust, tegen de achtergrond van een op handen zijnde burgeroorlog die het land zes jaar in zijn greep zou houden. Terwijl het leven in de volkswijk Treichville steeds scherper getekend wordt door de discussie rond wat autochtoon is en wat allochtoon, filmt de kunstenaar zijn impressies: de mensen om hem heen, de straten, de reacties op de camera. In een gelaagde montage, met behulp van zelf ingesproken radioverslaggeving en geënsceneerde scènes, vermengt het politieke verhaal met het persoonlijke. In de film wordt de romantische fascinatie voor de positie van de reiziger als eeuwige, melancholieke buitenstaander geconfronteerd met de omringende dagelijkse realiteit van armoede, afhankelijkheid, onmacht en geweld.

Quincy Gario zal een presentatie geven over de beruchte film van Wim Verstappen en Pim de la Parra uit de jaren ‘70 van de vorige eeuw, Blue Movie. Volgens hem is de film een tijdscapsule en zal hij het tijdsgewricht waarin deze tot stand kwam, analyseren. Gario demonstreert hoe Blue Movie de modernistische stedenbouw van de Bijlmer op de proef stelt en de boodschap van deze film voor de nieuwe rijke klasse ontleden. Daarnaast zal hij laten zien hoe in zijn ogen de film de (postkoloniale) Nederlandse identiteit onder druk zet, door verschillende symbolen van de culturele ‘Ander’ aan te wijzen.

Quincy Gario (1984, Nederlandse Antillen) is theater-, film- en televisiewetenschapper, performancedichter en lid van Simia Literario en redacteur voor LOVER en ANDY’s Art & Culture market. Hij is de winnaar van de Hollandse Nieuwe Theatermakersprijs 2011. Daarnaast is hij de initiator van het kunstproject Zwarte Piet is Racisme. Hij heeft twee gedichtenbundels uitgebracht.

Bart Groenendaal (1975, Amsterdam) is kunstenaar. In zijn films en video komen zijn antropologische achtergrond en interesse naar voren. Hij studeerde audiovisueel aan de Gerrit Rietveld Academie en in 2008 sloot hij een residentie af bij de Rijksakademie in Amsterdam. Hij woont en werkt in Parijs.