Lezing 'Curating Difference?', Paul Goodwin

Curating Difference? Naar een kritisch post-multiculturalisme

23 januari 2011

Sinds enige tijd is in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam Project ‘1975’ van start gegaan. In dit meerjarig programma van tentoonstellingen, lezingen, seminars, kunstenaarspresentaties en filmavonden wordt gekeken naar de betekenis van het postkolonialisme voor de hedendaagse kunst en dient ter heroverweging van hedendaagse kunstpraktijken. In dit kader geeft Paul Goodwin, Cross Cultural Curator bij Tate Britain, een lezing in SMBA.

Aanvang: 20.00 uur

Entree: gratis

In deze lezing brengt Goodwin een aantal kwesties aan de orde met betrekking op de gedachte van ‘het verschil tentoonstellen’ (curating difference). Hij zal trachten aan te geven dat, in plaats van ‘het managen van verschil en diversiteit’ (multiculturalisme), ‘curating difference’ een alternatief kan vormen. Dit begrip is weliswaar ook niet onproblematisch maar kan niettemin de basis zijn om aandacht te besteden aan de manier waarop het maken van kritische tentoonstellingen meer potentie heeft om kwesties van macht en kennis aan te kaarten in musea dan cultureel management, vanwege de directe betrokkenheid bij de creatieve praktijk, het kunstenaarsperspectief, en ook bij onderzoek en kennisproductie. Indien de problematiek van ‘culturele diversiteit’ de beweging van de ‘marge naar het centrum’ van het museum in een ‘postmulticultureel’ kader is, dan betekent dat voor de curator een betrokkenheid met kritische vraagstukken over macht en kennis in het hart van het intellectuele museale complex.

Paul Goodwin is stadstheoreticus, curator en onderzoeker. Hij is Associate Research Fellow bij het Centre for Urban and Community Research, Goldsmith College (Londen) en Curator of Cross Cultural Programmes bij Tate Britain. Bij de Tate co-organiseert Goodwin evenementen zoals ‘The Status of Difference’ (ideeën/debatten serie, 2008-2010), ‘Conversation Pieces’ (lopende serie kunstenaarspresentaties), ‘Global Modernities’ (conferentie in het kader van de Tate Triennial, maart 2009) en ‘Afrodizzia’ (Late at Tate, februari 2010). In 2009 maakte hij (met Monica Miranda) de tentoonstelling ‘Underconstruction’, met een bijbehorend boekproject, over de relatie tussen de sloppenwijken en het centrum van de stad Lissabon, Portugal. Onlangs was hij Consultant Curator voor de internationale tentoonstelling ‘Afro Modern: Journeys Through the Black Atlantic’ in Tate Liverpool (januari – april 2010) en organiseerde hij het ‘Global Exhibitions’-symposium bij de deze tentoonstelling. Momenteel is hij co-redacteur van een boek dat gebaseerd is op dit symposium, voor Liverpool University Press, met als voorlopige titel Contemporary Art and the African Diaspora (verwacht 2011).

Deur open: 19.30u,

Aanvang 20.00u.

Engels gesproken