Lezing door Joshua Simon

27 augustus 2013

Tijd: 20:00 uur

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam organiseert, samen met Galerie Martin van Zomeren, een lezing van Joshua Simon. Simon publiceerde onlangs zijn nieuwe boek Neomaterialism (Sternberg Press, 2013).

Sinds de zogeheten dematerialisatie van valuta en ook de kunst vanaf de late jaren 60 en vroege jaren 70 in de vorige eeuw, zijn we getuige geweest van een beweging in wat een economie van ‘neomaterialisme’ genoemd kan worden. Hierin is onze rol om de overwaarde te consumeren. Met deze economie hebben zich verschillende verschuivingen voorgedaan: goederen zijn uitgegroeid tot historisch subject, de focus van de arbeid is verschoven van productie tot consumptie, en symbolen gedragen zich nu als materialen. We vormen een verhouding tot dingen met schuld in plaats van vervreemding als de onderliggende modus. De lezing en het gesprek erna zullen de taal van die dingen door het dialectisch materialisme en het dialect van materiaal verkennen.

Na de lezing volgt een gesprek met het publiek over de betekenis van Simon’s ideeën voor de hedendaagse kunst en ook over zijn werk als directeur van kunstcentrum MoBY in Tel-Aviv. Deze avond wordt mede georganiseerd in het kader van de tentoonstelling ‘Unstable Media’, samengesteld door Anne de Vries in Galerie Martin Van Zomeren. Het is uiteraard mogelijk om ook die tentoonstelling te bezoeken op de 27ste.

Joshua Simon is directeur and hoofdcurator bij MoBY - Museums of Bat Yam. Hij is een fellow bij het Vera List Center for Art and Politics, The New School, New York, en redacteur van Solution 196-213: United States of Palestine-Israel (Sternberg Press, 2011).

De voertaal van de lezing is Engels.

De lezing van Simon is mede mogelijk gemaakt door Kunstenisrael