Museum N8

The Curated Street // A City Landscape Performance Tour

6 november 2010

‘A City Landscape Performance Tour’ bestaat uit een rondgang langs verschillende performances bijeengebracht door het collectief The New Collagists. Genodigde performers zijn Paul Haworth, Anita Hrnic, Boy Jonkergouw en Meldy Peaches. Vanaf 19:30 uur verzorgen The New Collagists een doorlopend programma met hun werk.

The New Collagists is een samenwerkingsverband tussen Kelly Kerssens en Johanna de Schipper. Zij onderzoeken met theatrale middelen het werken in de publieke ruimte. Films, magazines, mode en roem, intermenselijke verhoudingen, feminisme, jeugdherinneringen, traditie, religie en obsessies vormen de inspiratie.

In een cadans van statements, soms deels autobiografisch en afkomstig uit allerlei bronmateriaal, en vaak in een entourage van objecten beplakt met collages, wordt de toeschouwer overladen met poses van soms ietwat desperaat lijkende personages gehuld in karakteristieke outfits. Voor hun werk ontlenen The New Collagists beelden, taal en poses aan het gemedialiseerde publieke veld en kaatsen deze via hun performatieve collages in fysieke vorm terug naar de toeschouwer.

Ogenschijnlijk is hun werk parodiërend. Maar net als in het medialandschap kennen zij aan de verschillende elementen een gelijke waarde toe. In hun attractieve spel is betekenis ongrijpbaar en de moraal afwezig, ook al komt het activistisch over: het grote verhaal ontbreekt. De mens is hopeloos verloren in zijn schijnwereld. Betekenissen schuiven heen en weer van het persoonlijke naar het publieke. Zo ook voor de toeschouwer; er is geen houvast en de grens tussen kijkgenot en kijkschaamte blijkt vaag.

’A City Landscape Performance Tour’ bestaat uit een tour langs verschillende performances. The New Collagists en vier andere kunstenaars(collectieven) zoeken elk vanuit hun eigen perspectief de interactie op met het publiek. De performances vinden plaats in de ruimte van SMBA en op verschillende locaties op de Rozenstraat. De tour functioneert als een schakelketting. De performances vloeien in elkaar over en de toeschouwer wordt als het ware door een landschap vol gebeurtenissen geleid, een overdadige prikkeling in een strak geregisseerde omgeving, waar diepe innerlijke conflicten in een confronterende sfeer aan de oppervlakte komen. Het werk schuurt op het grensvlak van theater, experimentele muziek, literatuur en beeldende kunst.

Bij de ingang van het SMBA is meer informatie verkrijgbaar over het programma. Bezoekers krijgen de speciaal voor dit evenement ontworpen goodie bag in handen met informatie over het verloop van de tour. De tas is een ontwerp van vormgeversduo Sarah Kaaman en Martin Falck.

Performances

•Johanna de Schipper & Kelly Kerssens, ‘Paris-Texas, And The Dog From Hell’. Locatie: SMBA

•Paul Haworth, ‘The Next Move Is Yours’. Locatie: SMBA.

•Boy Jonkergouw, ‘Recensie Van Ongeziene Zaken’. Locatie: SMBA.

Boy Jonkergouw, ‘Afscheid van Jessica’. Locatie: COC gebouw, Rozenstraat 14.

•Anita Hrnic, ‘MADE’. Locatie: RadaR, hoek Rozenstraat/Eerste Rozendwarsstraat

•Meldy Peaches, ‘Courtly Revolt’. Locatie: Rozenstraat, tussen COC en SMBA.

Aanvangstijden Tour

TOUR 1 19:30u

TOUR 2 20:30u

TOUR 3 21:30u

TOUR 4 22:30u

NB: Het programma wordt gecombineerd met de vertoning van de film ‘Irina Birger Thinks Drawing is Important’

NB2: Gedurende de gehele museumnacht is ook de tentoonstelling ‘Black Systems – Extended Version’ van Joep van Liefland te bezichtigen.

Meer informatie over de Museum N8