Museumnacht: Performance Cindy Moorman

Zaterdag 2 november, van 19.00 tot 2.00 uur

19:45 – 20:30 uur: Performance Cindy Moorman*

20:30 – 24:00 uur: Rondleidingen & filmvertoning

Het programma van Museumnacht staat dit jaar in het teken van ‘Scenographies’, een tentoonstellingprogramma met als uitgangspunt het archief van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte. Verschillende deelnemers zijn door gastcurator Clare Butcher gevraagd om achtereenvolgens in een flexibele tentoonstellingsarchitectuur van Antonis Pittas te werken. Op deze manier ontstaat in SMBA van september tot half november een gefragmenteerde ‘scenografie’, waarin de opeenvolgende ‘aktes’ van de tentoonstelling reflecteren op de erfenis van publieke kunstopdrachten, en ingaan op de grotere uitdagingen die locatie, creatie, presentatie en onderhoud daarvan in een veranderend cultureel klimaat met zich meebrengen.

Voor Museumnacht presenteert Cindy Moorman, als volgende akte van ‘Scenographies’, een nieuwe performance waarin tientallen acrobaten en gymnasten verschillende geometrische vormen in de ruimte maken. Hun levende sculpturen refereren aan de monolithische stijl van de publieke kunstopdrachten uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Toen werden er beelden van roestvast staal of graniet in parken, pleinen, ziekenhuizen en bij de ingang van veel bedrijfspanden ogenschijnlijk permanent geplaatst. De performatieve installatie van Moorman brengt deze sculpturale traditie weer tot leven en brengt het op menselijke schaal in verband met ideeën over breekbaarheid en theatraliteit.

Direct na de performance zijn er korte rondleidingen over de tentoonstelling ‘Scenographies’. Daarnaast is er een doorlopende vertoning van de film ‘The Forgotten Space’ uit 2010 van Allan Sekula en Noël Burch, als onderdeel van het ‘Constructed Sceneries’ filmprogramma dat is samengesteld door High&Low Bureau. Deze film is gemaakt naar aanleiding van de aanleg van de Betuwelijn; een goederentreinspoor van de Rotterdamse haven naar het Ruhrgebied in Duitsland. De gemeente Lingewaal gaf de oorspronkelijke opdracht; SKOR vertaalde deze naar een filmproductie met Allan Sekula en Noël Burch. De film won de Orrizonti jury prijs op het 67e Venice Film Festival in 2010.

* Deuren sluiten tijdelijk om 20:00 uur & uitsluitend toegang met Museumn8 passe-partout!

Voor kaarten en meer informatie:museumnachtamsterdam.nl

------------------------------------------

Meer in het ‘Scenographies’ programma:

31 oktober 20:00 – 22:00 uur:

Antonis Pittas in discussie met Alexandra Landré als onderdeel van de Prologues, serie van kunstenaargesprekken

7 november 20:00 – 22:00 uur:

Cindy Moorman in discussie met Alexandra Landré als onderdeel van de Prologues, serie van kunstenaargesprekken

3 t/m 17 november:

Francis Burger, ‘Noon Eye’, laatste ‘akte’ in de ‘Scenographies’ tentoonstelling

14 november 20:00 – 22:00 uur:

‘Change of Scene’ paneldiscussie met onder meer Jeroen Boomgaard, Tom van Gestel, Kerstin Niemann, en Jorinde Seijdel.

16 november 15:00 – 17:00 uur:

Francis Burger in discussie met Alexandra Landré als onderdeel van de Prologues, serie van kunstenaargesprekken

------------------------------------------

‘Scenographies’ is een initiatief van het Lectoraat Art & Public Space (LAPS) van de Gerrit Rietveld Academie in samenwerking met Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA), en wordt ondersteund door SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte.

Deelnemers van ‘Scenographies’ zijn onder meer: James Beckett, Francis Burger, High&Low Bureau, informal strategies, Alexandra Landré, Cindy Moorman, en Antonis Pittas.

Het project van Cindy Moorman is mede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst).