Presentatie Jeremiah Day - Krakersmonument

Datum: zaterdag 27 juni

N.B.: Het geluidsonderdeel van het monument kan soms buiten werking zijn. Neem voor de zekerheid dit geluidsbestand mee op uw mp3-speler:

krakersmonument_soundtrack.mp3

Op zaterdagmiddag 27 juni presenteert SMBA het Krakersmonument van Jeremiah Day. Dit gebeurt rond 17.30u, op het puntje van de Stromboliweg, in het westelijk havengebied van Amsterdam. Bij wijze van inleiding vindt in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam eerst een publieke conversatie plaats tussen Jeremiah Day en voormalig kunstenaar Raivo Puusemp. Aanvang 16.00u. Daarna vertrekt een pendelbus naar de Stromboliweg. Frank van Kreuningen, voorzitter van de Amsterdamse Spinoza Kring, verricht de openingsceremonie.

Als Amerikaans kunstenaar die woont en werkt in Amsterdam, werd Jeremiah Day's interesse voor het kraken gewekt door een persoonlijke ervaring die zich afspeelde in juli 2006. Gele spandoeken met de tekst 'mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging' prijkten toen op gevels van voormalige kraakpanden als Paradiso in Amsterdam en Tivoli in Utrecht. Kraken heeft in Amerika een hoog subversief imago maar in Nederland ontdekte Day, die zich in zijn werk richt op de omgang met historische gebeurtenissen, dat het kraken niet alleen een politieke aangelegenheid was maar ook een stimulans voor de totstandkoming van belangrijke culturele instellingen.

Het Krakersmonument heeft de vorm van een 'storytelling box' zoals die in oude Amerikaanse pretparken nog wel eens is te zien: een soort praatpaal die met een druk op de knop een geschiedenis of een sprookje vertelt. Het verhaal past bij datgene was de luisteraar voor zich ziet, in dit geval het uitzicht over de Amsterdamse havens. Het is geen sprookje, maar zeker ook geen geschiedenisles of politiek betoog. Het Krakersmonument combineert op speelse wijze de officiële taal van monumenten en gedenktekens met de creatieve vermogens van fictie en kunst en fungeert zo als een manier om vrij te reflecteren op de unieke, Nederlandse kraakgeschiedenis.

Aanleiding voor het gesprek tussen Jeremiah Day en Raivo Puusemp is het kunstproject van laatstgenoemde. Puusemp stelde zich in 1975 kandidaat voor het burgemeesterschap van het dorp Rosendale in de staat New York. Nadat hij daadwerkelijk was verkozen zorgde hij binnen twee jaar voor de opheffing van deze gemeente, met toestemming van de inwoners. Het project werd door Allan Kaprow als schoolvoorbeeld gesteld en fungeerde zodoende weer als een inspiratiebron voor Day. Het gesprek tussen Puusemp en Day wordt gemodereerd door Jelle Bouwhuis, curator Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.

Bekijk een fragment van het gesprek tussen Day en Puusemp hier

Het Krakersmonument is minstens tot 1 oktober te zien op de Stromboliweg. Meer informatie op www.smba.nl

Het werk maakt tevens onderdeel uit van de zomertentoonstelling in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, getiteld 'One's History is Another's Misery', van 26 juli t/m 6 september.

Met dank aan:

Fabrikatie: Saygel & Schreiber(Berlin) Geluid: Homemade Empire (Utrecht) Installatie: MAP (Amsterdam) Haven Amsterdam Impressie: Tudor Bratu, Alisa Margolis, Kristina Kersa Production assistants: Anne van Leeuwen, Debbie Marbus







Routebeschrijving

Er zijn verschillende mogelijkheden om bij het 'Krakersmonument' te komen. Helaas, de Stromboliweg is nog niet toegevoegd op Googlemaps en is tevens onbekend bij navigatiesystemen. Klik voor de precieze locatie op de afbeelding hier links onderaan de pagina.

- Met de auto is de makkelijkste optie

- Met de fiets: er zijn fietsen te huur op Station Sloterdijk, bij de Rijwielshop (kosten: E 3,20 voor een halve dag huren, openingstijden shop: van 07:00 tot 19:00) Bij deze shop liggen kaarten/flyers van het Krakersmonument, met klein plattegrondje. Houd er rekening mee dat de fietsrit ongeveer 25 minuten zal duren.

- Met de pendelbus: op 25 juli en 25 september zal er een pendelbus vertrekken vanaf SMBA, Rozenstraat 59. Bel voor een reservering.

- Reguliere buslijn: lijn 322 vanaf Station Sloterdijk, rijdt alleen in spitsuren (vertrektijden 8:17, 8:47, 15:52, 16:22, 16:52) Bushalte op de Capriweg eruit.

Een plattegrond van de locatie op Google Maps vindt u hier


Transcriptie Krakersmonument

Ik wilde je hier uitnodigen om een verhaal met een geheim te vertellen, een geheime betekenis, maar dat ga ik niet doen, ik ga een ander verhaal vertellen maar met het idee dat je zult begrijpen wat ik van plan was om te vertellen.

Toen je aftrad

Toen je aftrad zei je dat er een ruimte zou moeten zijn, voor reflectie voor discussie voor debat, je deed afstand omdat je zei dat er niet zo'n ruimte was, en dus geen ruimte voor jou.

de politicus, de voormalige kraker nu verkozen tot vertegenwoordiger, schreef over inbreken in een kantoor om documenten te stelen van een jongere activist, om geheime documenten openbaar te maken, dus er was druk om af te treden en dat deed hij, hij melde dat er mogelijkheid was voor een debat, maar dat het debat niet kon plaatsvinden omdat er geen ruimte voor was. Er was niet het soort ruimte voor reflectie beschikbaar.

dus deze ruimte waar je over sprak (ik ga ervan uit dat de Tweede Kamer niet zo'n ruimte was) - hoe zou zo'n ruimte er uitzien?

Zou het een gebouw zijn, zou het een huis zijn?

Hoe zouden we deze ruimte voor reflectie bouwen ? wat voor soort architectuur, wat voor soort engineering, wat voor regels en principes gaan gepaard met het opbouwen van dat soort ruimtes, zou de ruimte een bezetting zijn, een tijdelijke betrekking

een herstel van een verlaten of ongebruikte plaats, een tijdelijke situatie, een kraakpand, openbreken van een oude plaats, gebruik maken van dit oud ding, tijdelijk, voorlopig

Ik beeld me een grote kamer in met op de een of andere manier heel veel mensen er in waarom is dat niet de Tweede Kamer? Het klinkt als de Tweede Kamer. Jij trad af uit de Tweede Kamer en je zei dat er een ander soort ruimte was, een ander soort van debat, wat had je in gedachte?

Waar zouden we over praten daar? immigratie, of de jaren tachtig, of conformisme?

Een plaats voor reflectie, voor herinnering en tegenspraak Zouden we het kunnen bouwen zoals een dijk

drijft het, zoals een boot? Erop wegzeilen? Ermee wegzeilen, van dit, hier naar hier, wil. Een raamwerk voor iets bouwen, een ruimte om iets toe te staan, een faciliteit.

een schip, een kanaal, een brug, een raamwerk bouwen, voor iets anders, faciliteren

Praten over wat te doen, hoe dit te doen

De ruimte voor reflectie, voor het rekening houden met dingen, iemand zei zelfs voor het nemen van verantwoordelijkheid.

Als deze ruimte voor dit spreken niet bestaat, kunnen wij het dan bouwen? Waarom, of waarom niet? En sinds het blijkt dat we het niet hebben gebouwd - wat hebben we in feite dan gebouwd? Als we niet een dergelijke plaats hebben voor discussie, wat hebben we dan? Als er geen kraakpand is toegewijd aan herinnering. Geen krakersmonument.

Jouw afstand doen, jouw aftreden en afwezigheid stonden je toe om te zien en te beschrijven, om te fantaseren en te verbeelden, om je deze ruimte van debat en denken in te beelden, dus het vaarwel was tevens een hallo, het vertrek was tevens een aankomst.

Toen je aftrad