BijlmAIR - Leo Asemota - The Handmaiden, Amsterdam Z.O.

4 juni - 19 augustus 2010

Opening: Vrijdag 4 juni om 17.00 uur, CBK Zuidoost

04/06/2010-19/08/2010

Sinds 2001 werkt Leo Asemota aan ‘The Ens Project’. Eerder was hiervan al een performance-registratie te zien in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Tijdens zijn verblijf in Amsterdam Zuidoost van maart tot juni in het kader van BijlmAIR werkte hij aan een ander onderdeel van het project: ‘The Handmaiden, Amsterdam Zuidoost (ZO)’.

In CBK Zuidoost toont Asemota een installatie van vier vitrines. Daarin zijn sporen te vinden van het geheugen van de Bijlmer als onderdeel van de koloniale geschiedenis van Nederland. Migratie door de eeuwen heen speelt daarin de hoofdrol, waarbij Asemota inzoomt op mythologische karakters en folklore van voorouders van bewoners van Zuidoost, met name Ghanezen en Surinamers. Net als in vorige edities van The Ens Project werkt Asemota met onorthodoxe en oorspronkelijke materialen zoals kalfshuid, palmolie, bijenwas, orhue (rituele kalk van de Edo uit het voormalige koninkrijk Benin) en koolstof.

Leo Asemota (1967) is groeide op in Benin-City (Nigeria) en woont sinds 1998 in Londen. Eerdere tentoonstellingen en presentaties van het Ens-project waren o.a. The Handmaiden; Liverpool in Metal, Liverpool 2010, One’s History is Another’s Misery (2009) in Autocenter Berlin en Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, The longMarch of Displacement (2008) in St. Paul’s Cathedral, Emerging Discourse Part 2: Performance and Mimicry (2008) in Bodhi Art New York, ens memoralis (2008) in the National Portrait Gallery in Londen en After Walter (2007), een performance-interpretatie van Walter Benjamins “An Artwork in the Age of its Technological Reproducibility” op Resonance 104.4FM, een kunstradiostation in Londen.

BijlmAIR is het residentieprogramma van CBK Zuidoost, SMBA en Stichting FLAT.

CBK Zuidoost is verhuisd naar de nieuwe locatie Anton de Komplein 120.

Klik hier voor de site van CBK Zuidoost