Facing Forward: Lezingavond #4

FUTURE FREEDOM

9 februari 2012

Sprekers: Paul Chan & Hito Steyerl

Datum: Donderdag 9 februari

Locatie: Aula, Universiteit van Amsterdam (Oude Lutherse Kerk), Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam

Tijd: 20.00 – 22.30 uur

Voertaal: Engels

Op donderdag 9 februari vindt de vierde lezing- en debatavond plaats van de lezingenreeks Facing Forward: Art & Theory from a Future Perspective, over het thema FUTURE FREEDOM. De sprekers van deze avond zijn kunstenaar Paul Chan (USA) en filosoof en filmmaker Hito Steyerl (DE). Op de twee lezingen volgt een debat met de sprekers en het publiek, gemodereerd door Ann Demeester, directeur van de Appel arts centre in Amsterdam. Farid Tabarki (NL), directeur van Studio Zeitgeist en docent, zal een introductiestatement verzorgen.

Van de huidige revoluties in de Arabische wereld wordt vaak beweerd dat ze een strijd vormen voor een toekomstige democratie, die wordt gepositioneerd als een ‘typisch westers’ ideaal. Je kunt je echter afvragen of een vrijheidsstrijd de democratie als ultiem streven huldigt? Net als met alle politieke ideologieën is democratie beladen met specifieke machtsstructuren. Bovendien staat met de opkomst van rechtse politieke partijen de betekenis van de begrippen vrijheid, macht en democratie in veel westerse democratieën ter discussie. In Nederland gedoogt bijvoorbeeld de rechtse Partij van de Vrijheid (PVV) (in zichzelf een non-democratische partij), die van mening is dat de integriteit van de natie wordt bedreigd door immigratie en bepaalde religieuze groepen, een regering van Christendemocraten en Liberalen. Hoe is het begrip vrijheid op het moment gevestigd in onze parlementaire democratie, en wat is de toekomst van vrijheid? Is vrijheid voor iedereen of alleen bereikbaar voor een selecte groep? Staat de kracht van de democratie of de democratische macht de vrijheid in de weg? En wat betekent dit voor de toekomst van de (vrije) kunsten, die zo hevig onder druk staan in het huidige politieke klimaat?

Het volledige programma van Facing Forward ziet er als volgt uit:

#1 FUTURE TECH - 7 december 2011, 20.00u

Sprekers: Manuel DeLanda & Amber Case

#2 FUTURE IMAGE - 14 december 2011, 20.00u

Sprekers: James Elkins & Jalal Toufic

#3 FUTURE HISTORY - 13 januari 2012, 20.00u

Sprekers: Amelia Jones & David Summers

#4 FUTURE FREEDOM – 9 februari 2012, 20.00u

Sprekers: Paul Chan & Hito Steyerl

#5 FUTURE MUSEUM - 8 maart 2012, 20.00u

Sprekers: Hans Belting & Iwona Blazwick

#6 FUTURE CITY - maart 2012, 20.00u

Sprekers: Rem Koolhaas e.a.

#7 FUTURE’S FUTURE - april 2012, 20.00u

Sprekers: aankondiging via de website volgt spoedig


Praktische informatie:

Voertaal: De voertaal van alle avonden is Engels.

Locatie: Oude Lutherse Kerk, Spui 411 (hoek Spui), Amsterdam.

Redactieraad: Jelle Bouwhuis (SMBA), Ann Demeester (de Appel arts centre), Hendrik Folkerts (Stedelijk Museum Amsterdam), Christoph Lindner (ASCA, Universiteit van Amsterdam), Domeniek Ruyters (Metropolis M), Margriet Schavemaker (Stedelijk Museum Amsterdam) en Tim Voss (W139).

Voor het volledige programma, meer informatie over de thema’s en sprekers, kaartverkoop en informatie over de workshops, kijk op onze website www.facingforward.nl. Volg ons ook op Twitter en Facebook.

PARTNERS:

De Appel arts center

Metropolis M

W139

Stedelijk Museum

University of Amsterdam

SMBA

MEDIAPARTNER:

De Groene Amsterdammer

Facing Forward is mede mogelijk gemaakt door substantiële bijdragen van het Mondriaan Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en SNS Reaal Fonds.