Global Collaborations

11 januari 2013

SMBA en het Stedelijk Museum Amsterdam starten het driejarige Global Collaborations, geïnspireerd door een soortgelijk programma dat de afgelopen vier jaar ontwikkeld werd door SMBA. Dit project stelt het museum in staat een goed geïnformeerde en genuanceerde blik te vormen op de internationale ontwikkelingen in de hedendaagse kunst, met een speciale focus op opkomende regio’s zoals Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost Azië. Het programma omvat samenwerkingverbanden met experimentele, open-minded en veelzijdige kunstinitiatieven en -instituten en resulteert in onderzoek, tentoonstellingen, publicaties en evenementen.

Mondiale samenwerking en uitwisseling

Zoals de titel Global Collaborations al aangeeft, is het project gebaseerd op samenwerking en uitwisseling, zowel met personen als met instituten in allerlei delen van de wereld. Naarmate het project vordert, zal het zich ontvouwen in veelzijdige benaderingen van de mondiale kunst. Het stelt het museum in staat om te leren van dit proces en om de uitkomsten ervan te delen met het publiek, zowel in Amsterdam als in het buitenland.

Het Stedelijk Museum besteedde in het verleden in een aantal tentoonstellingen aandacht aan niet-Westerse kunst, met name in de jaren vijftig, het tijdperk van de dekolonisatie, en rond 1990, als een reactie op het verdwijnen van het IJzeren Gordijn. Terwijl deze geïsoleerde gevallen weinig invloed hadden op het algehele aankoop- en programmeringbeleid van het museum, geeft Global Collaborations de aanzet voor een blijvende betrokkenheid. Stedelijk Museum-directeur Ann Goldstein: “De kunstwereld is niet hetzelfde als twintig jaar geleden. De geografische uitbreiding die we nu zien, is een grote belofte voor de kunst en een uitdaging voor een museum als het onze. Nu het Stedelijk heropend is, ligt voor ons de weg open om het veranderde speelveld te onderzoeken. Global Collaborations is daar een heel goed middel voor. Met de ervaringen die we met het project opdoen, zullen we beter geoutilleerd zijn om een helder beleid voor de langere termijn te formuleren dat gericht is op de ontwikkelingen in de kunst wereldwijd.”

Project-in-progress

Global Collaborations is een project-in-progress. Omdat het gebaseerd is op onderzoek, zal het zich met geleidelijkheid manifesteren in het programma van het Stedelijk Museum en van SMBA. De kern van het project wordt gevormd door tentoonstellingen en evenementen die in samenwerking met partners tot stand komen, zowel in Amsterdam als in het buitenland. Global Collaborations duurt tot eind 2015.

Global Collaborations is geïnitieerd door Jelle Bouwhuis, curator SMBA, en assistent-curator Kerstin Winking. De afgelopen jaren deed SMBA enige ervaring op met soortgelijk onderzoek en samenwerkingen specifiek in West-Afrika. Een van de uitkomsten is de tentoonstelling Time, Trade & Travel, het resultaat van een inhoudelijke uitwisseling tussen SMBA en de Nubuke Foundation in Accra, Ghana, met kunstenaars uit Nederland en Ghana. Deze tentoonstelling was afgelopen najaar in SMBA en is nu tot begin februari nog te zien in de Nubuke Foundation. Een andere tentoonstelling is Hollandaise, samengesteld door gastcurator Koyo Kouoh. Deze tentoonstelling is zojuist gesloten in SMBA maar zal vanaf april dit jaar ook op tournee gaan door West-Afrika.

Klik hier voor meer informatie over Global Collaborations.

Global Collaborations wordt genereus ondersteund door het Mondriaan Fonds en Stichting Ammodo.

[La Javanaise by Wendelien van Oldenborgh, in the exhibition Hollandaise at SMBA. Production still photograph by Bárbara Wagner]