Jérôme Chazeix resident BijlmAIR

Jérôme Chazeix (Frankrijk/ Duitsland, 1976) is de eerste resident van het BijlmAIR programma in 2013. In zijn onderzoek legt hij de nadruk op elementen van parallelle werelden, zoals alchemie en esoterie, wat resulteert in verschillende media zoals sculptuur, mode, techno, kortom een encyclopedisch gesamtkunstwerk.

Karakterestiek aan het werk van Chazeix is de installatie die hij maakte voor zijn solotentoonstelling bij de Langenhangen Kunstverein. In dit Duitse kunstinstituut installeerde hij een 18 meter lange catwalk. Hij presenteerde er jurken die hij de afgelopen tien jaar maakte, video’s en geometrische volumes. Hierdoor creëerde hij een flagship store van een pseudo merknaam, afgeleid van zijn echte naam: Zeix. Onder deze naam speelde hij met de regels van de mode en reclamewereld.

Gedurende zijn residentie in Amsterdam Zuidoost werkt Chazeix met de Bijlmer als vertrekpunt. Hij legt de nadruk op het visuele landschap en de lokale gemeenschap en verbeeldt de Bijlmer als een nieuwe stad, zoals de intentie ook was bij de bouw van de wijk in de jaren ’60. Chazeix' nieuwe werk bestaat onder andere uit kostuums, geïnspireerd op de geometrische vormen van de omringende architectuur, en een grote sculptuur opgebouwd uit 14 draagbare werken die hij in samenwerking met twee lokale kunstenaars. maakte van gevonden voorwerpen, Het object, een utopisch model, is gebaseerd op de plattegrond van de Bijlmer en wordt opgenomen in de parade van het Picture Festival dat op 21 maart plaatsvindt.

BijlmAIR is de Artist-in-Residence Programme van CBK Zuidoost, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en FLAT Foundation

Voor meer informatie over het werk van Jérôme Chazeix: www.zeixberlin.de en www.cbkzuidoost.nl