Museum N8

performance-lecture Peter Fengler & rondleiding door Angela Harutyunyan

Zaterdag 1 november 2014

Tijd: 19:00 – 2:00 uur
Locatie: SMBA

Museum N8 in Amsterdam met in SMBA de performance-lecture PAPERWORK door Peter Fengler om 20:00 uur, een rondleiding door Angela Harutyunyan om 21:00 uur, en pop-up tours tot diep in de nacht.

PAPERWORK om 20:00 uur

Kunstenaar Peter Fengler presenteert een performance-lezing waarin hij verschillende publicaties en geluidsdragers bespeelt, vertaalt, en afdraait met diverse apparatuur en stem. Een krant wordt een vinylplaat maar blijft ook een krant en een sculpturaal object. Het geheel levert een melange aan geluiden op waarin het medium en de boodschap in elkaar smelten.


Rondleiding door Angela Harutyunyan om 21:00 uur

Co-curator Angela Harutyunyan geeft tekst en uitleg bij een rondgang door This is the Time. This is the Record of the Time. Zij zal stil staan bij de redenen waarom de tentoonstelling en de individuele werken aansporen tot pauzering en beschouwing, al is het maar voor even. Ook zal zij ingaan op de manieren waarop de kunstenaars in hun werk reflecteren op registratietechnieken en materiële opnames die onze perceptie van tijd representeren en beïnvloeden.


--------------------------------------------

Peter Fengler richt zich op de relatie tussen geluid, performance en beeldende kunst. Fengler gebruikt snijdtechnieken om geluiden die worden geproduceerd door 'performatieve' acties die (meestal) in zijn studio plaatsvinden, op te vangen. In tegenstelling tot een componist of muzikant die een grammofoonplaat in de eerste plaats zien als drager voor hun muzikale ideeën, is Fengler is vooral geïnteresseerd in de optische, fysieke en akoestische aanwezigheid van de plaat. Fengler heeft onder andere tentoongesteld en performances opgevoerd in het Van Abbemuseum, Eindhoven, Living Arts Museum, Reykjavik, De Vleeshal, Middelburg, Mousonturm, Frankfurt, CC Strombeek, Strombeek-Bever, Sonic Protest, Parij en Warteck, Basel. Hij is tevens medeoprichter en artistiek leider van DE PLAYER; een interdisciplinair productie- en presentatieplatform voor kunst, geluid en performatieve zaken.

Dr. Angela Harutyunyan is universitair docent kunstgeschiedenis aan de American University of Beirut. Ze is mederedacteur van ArtMargins, een nieuw peer reviewed tijdschrift over de kunstpraktijk en kunstgeschiedschrijving gepubliceerd door MIT Press. Haar onderzoeksinteresses omvatten methoden van (kunst) geschiedschrijving, kunst en autonomie, postsocialistische kunst van Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie, de hedendaagse kunst in het Midden-Oosten, en methoden en theorieën van tentoonstellingen.