Stedelijk Museum werkt aan herpositionering Stedelijk Museum Bureau Amsterdam

Het Stedelijk Museum gaat plannen ontwikkelen voor een herpositionering van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA), de dependance van het Stedelijk Museum in de binnenstad.

“De afgelopen jaren is de situatie in de kunstwereld zodanig veranderd, dat er behoefte is aan een herpositionering van SMBA. Digitale ontwikkelingen, globalisering en participatie van makers en bezoekers zijn niet meer weg te denken. Grenzen vervagen en het is spannend om daar een nieuw antwoord op te bedenken”, zegt Stedelijk-directeur Beatrix Ruf. “Ter versterking van het hedendaagse kunstveld, waarin de onafhankelijke presentatie-instituten het niet makkelijk hebben, willen we een antwoord geven op wat er nu mist en nodig is in de stad.”

SMBA werd in 1993 in de Rozenstraat opgericht als tentoonstellingsruimte specifiek voor kunstenaars in Amsterdam, en heeft op basis daarvan een internationaal beleid ontwikkeld. SMBA werd in 1993 in de Rozenstraat opgericht als plek voor jong talent. Beatrix Ruf: “Toen SMBA ruim twintig jaar geleden gelanceerd werd, hadden jonge kunstenaars nog niet veel mogelijkheden om hun werk te tonen in Amsterdam. Dat is nu heel anders. Het hedendaagse staat centraal in de activiteiten en het denken in het Stedelijk Museum. In het denken over een vernieuwd / opvolger van SMBA vinden we het belangrijk om in Amsterdam een plek te hebben die een aanvulling is op onze eigen institutionele praktijk, het programma in de stad en de polyfonie aan nationaliteiten in deze spannende context. Zo kunnen we een grotere meerwaarde creëren voor de stad en het (inter)nationale kunstenveld.”

SMBA zal tot juli 2016 een programma bieden. Volgend jaar wordt er gezocht naar een nieuwe locatie, met de intentie die per 2017 te openen.