Alexandra Navratil - This Formless Thing

smba-newsletter-135.pdf (553 Kb)

8 februari - 30 maart 2014

Opening: zaterdag 8 februari, 17:00-19:00 uur

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam presenteert ‘This Formless Thing’, de solotentoonstelling van Alexandra Navratil. De werken van Navratil bestaan uit film en fotografie. Film is voor Navratil een afspiegeling van voortdurende technologische ontwikkelingen, vanaf de late negentiende eeuw tot nu; een onlosmakelijk product van de zich gelijktijdig ontwikkelende plasticindustrie en de huidige digitalisering. Met pakkend beeldmateriaal ontspint ‘This Formless Thing’ zich daardoor als een verhaal over zowel de geschiedenis van het medium als de geschiedenis die ermee is vastgelegd.

‘Alexandra Navratil – This Formless Thing’ kwam tot stand in samenwerking met Kunstmuseum Winterthur waar de tentoonstelling afgelopen najaar te zien was.

Navratil begint haar werk vaak met onderzoek in de talloze filmarchieven die vol liggen met celluloidrollen uit de periode waarin het bewegende, visuele schouwspel door middel van trial and error werd uitgevonden. Voor haar werk Views (This Formless Thing) heeft ze enkele van deze oude films, gemaakt tussen 1905 en 1927, gebruikt die opnames tonen van modeshows en filmische dagboeken van reizen naar exotische oorden. De kleuren in deze films zijn aangebracht met een automatische stenciltechniek, wat een vreemde vertekening geeft omdat het kleurvlak vaak niet overeenkomt met het beeld van de film. Deze technische feilbaarheid benadrukt de geconstrueerde en ‘ingekleurde’ blik van het vroege filmmedium; de techniek is mede bepalend voor de representatie van de in beeld gebrachte (exotische) mens.

‘This Formless Thing’ past bij de huidige interesse van SMBA in het onderwerp van koloniale toe-eigening. Het verkrijgen van natuurlijke materialen liep, en loopt nog steeds, analoog aan technologische ontwikkelingen. Zo werd celluloid aanvankelijk gebruikt als vervanging van ivoor. Dankzij het gebruik ervan in digitale apparatuur, is de vraag naar de Afrikaanse erts Coltan explosief gegroeid. Bij dit soort koloniale toe-eigening speelt, naast het materiële aspect van de techniek, ook de visuele representatie een belangrijke rol. De werken van Navratil laten zien dat zowel de mens als haar omgeving gekoloniseerd kunnen worden wanneer de camera gebruikt wordt als instrument voor inkadering, opmeting en ‘framing’, oftewel culturele definiëring. Navratil toont aan dat de beeldende kunst bij uitstek het gebied is om de gelijktijdige materiële en visuele exploitatie van het medium film te onderzoeken.

---------------------------------------------

Bij ‘This Formless Thing’ presenteert SMBA, samen met Kunstmuseum Winterthur en Roma Publications, het gelijknamige boek. Hierin zijn beeldmateriaal, een interview met de kunstenaar door Jennifer Burris en zes essays van diverse auteurs opgenomen, met onderwerpen als de synthetische industrie en het kleurenpalet van filmmateriaal.

---------------------------------------------

Alexandra Navratil (1978, Zurich, Zwitserland) werkt en woont in Zurich en Amsterdam. In 2007 behaalde zij haar Master of Fine Arts aan het Goldsmith College in Londen. Voor haar werk heeft ze verschillende prijzen ontvangen, waaronder: de Canton of Zurich's Manor Price (2013), de Swiss Art Award (2009 en 2012) en de Prix Mobilière Young Art (2009). Ze was artist-in-residence bij de ISCP (International Studio and Curational Program) in New York en het Irish Museum of Modern Art in Dublin. Zij exposeerde onder andere in het Institute of Contemporary Art in Philadelphia en het MUSAC (Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y Leon) in Spanje. Vorig jaar was Alexandra Navratil artist-in-residence bij ABA (AIR Berlin Alexanderplatz).

---------------------------------------------

Bij ‘Alexandra Navratil – This Formless Thing’ verschijnt SMBA Nieuwsbrief nr. 135 met een introductie door Jelle Bouwhuis en Joram Kraaijeveld en een bijdrage van Niekolaas Johannes Lekkerkerk. Deze nieuwsbrief is tweetalig (Nederlands/Engels) en gratis verkrijgbaar bij de tentoonstelling, en op deze website.

---------------------------------------------

[Afbeelding: Alexandra Navratil, still van Modern Magic, 2013]

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door the Swiss Arts Council Pro Helvetia. Het project van Alexandra Navratil is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.