COME AS YOU ARE

Voorstellen voor de Fatih Moskee

5 - 14 juni 2015
Opening: Friday, 5 June, 17:00 uur

Met: Gijs Frieling, Ad de Jong, Job Wouters
In samenwerking met: Fatih Moskee
Locatie: Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59

COME AS YOU ARE toont de ontwerpen die kunstenaars Gijs Frieling, Ad de Jong en ontwerper Job Wouters hebben gemaakt voor de Fatih Moskee in Amsterdam. De Fatih Moskee, gevestigd aan de Rozengracht 150, is bezig met een verbouwing. De kunstenaars doen voorstellen voor het portaal en de inrichting van de entreeruimte. De eerste ontwerpen zijn vanaf 5 juni te zien in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, op een steenworp afstand van de moskee, en zijn bedoeld als startpunt van een dialoog. Het is voor SMBA een eer om gastheer te mogen zijn voor deze unieke samenwerking tussen hedendaagse kunstenaars en een Islamitische geloofsgemeenschap in Amsterdam.

COME AS YOU ARE bestaat uit schetsontwerpen voor entreedeuren, tegelvloeren en decoraties voor de wanden van de entreeruimte en gebedsmuur van de moskee. De Fatih Moskee is sinds 1982 gevestigd in de voormalige Sint-Ignatiuskerk aan de Rozengracht. Dit gebouw is een fraai monument van Amsterdamse School-architectuur en wordt daarom niet alleen bezocht door Turks Nederlandse en vele andere gelovigen, maar steeds meer ook door toeristen. De entree van de moskee geeft in de huidige staat echter weinig prijs van deze allure. De aanstaande verbouwing zal daar, samen met de ontwerpen van Frieling, De Jong en Wouters, verandering in aanbrengen. Hun werk is een proeve van hoe hedendaagse kunstenaars kunnen samenwerken met een religieus instituut dat doorgaans een traditioneel imago heeft.

--------------------------------------------------

Evenementen

Tijdens de opening op vrijdag 5 juni vindt om 18:00 uur een serie korte toespraken plaats waarin de sprekers ingaan op de vraag hoe kunstenaars een verbinding kunnen maken met de spirituele ruimte. De toespraken zullen worden gegeven door: Bart Rutten (hoofd collecties Stedelijk Museum), Mirjam Shatanawi (conservator Tropenmuseum) en Mehmet Yamali (Fatih Moskee), in aanwezigheid van de kunstenaars. Voertaal: Nederlands.

Op vrijdag 12 juni om 15:00 uur organiseert SMBA in samenwerking met de Fatih Moskee een kunstenaarsgesprek met Gijs Frieling, Ad de Jong en Job Wouters onder leiding van Pooyan Tamimi Arab (kunsthistoricus en cultureel antropoloog, Universiteit van Utrecht). Voertaal: Nederlands.

--------------------------------------------------

Fatih Moskee is een Turkse moskee aan de Rozengracht 150, Amsterdam. De moskee is gehuisvest in de oude Rooms-katholieke Sint-Ignatius kerk (gebouwd in 1929). Sinds 1982 biedt het gebouw onderdak aan de Fatih Moskee. De moskee organiseert regelmatig kunstgerelateerde activiteiten. Ook deed de Fatih Moskee mee aan de Open Atelier route in de Jordaan.

Gijs Frieling (1966) is een muralist en woont en werkt in Nijmegen. Frieling studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten. Van 2006 tot 2010 was hij directeur van de artist-run space W139. Frieling is senior kunstadviseur van de Rijksbouwmeester. Religie en natuur staan centraal in Frielings kleurrijke muurschilderingen en schilderijen. Zijn werk maakt deel uit van de collectie van De Lakenhal, Leiden, ABN AMRO kunstcollectie en AKZO Nobel Art Foundation.

Ad de Jong (1953) is beeldhouwer en woont en werkt in Amsterdam. Hij is medeoprichter van de artist-run space W139. De Jong had recent solotentoonstellingen in De Nederlandse Cacaofabriek, Helmond, Galerie Annette de Keyser, Antwerpen en in 1857, Oslo. Ook deed hij mee aan verschillende groepstentoonstellingen in Europa. Zijn werk maakt deel uit van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam en de KPN kunstcollectie in Den Haag.

Job Wouters (1980) is van oorsprong typograaf. Zijn handgemaakte en vaak kleurrijke letterontwerpen spelen met de grenzen van handschrift en kalligrafie. Sinds zijn afstuderen in 2004 bouwde Wouters gestaag aan een internationale ontwerppraktijk, met opdrachtgevers als Stussy, Nike, Duvel en de New York Times. De laatste jaren legt Wouters zich toe op monumentale muurschilderingen, die hij onder meer in Milaan, Parijs, Helsinki, Los Angeles, Tokyo en Moskou uitvoerde.

--------------------------------------------------

COME AS YOU ARE wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Mondriaan Fonds.