I Knew Such Lovely Pictures & The Cave of the Hermaphrodite

Matthew Shannon & Adam Ulbert

25 juni – 29 juni 2014

Opening: woensdag 25 juni, 18:00 – 21:00 uur

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam ontvangt Matthew Shannon en Adam Ulbert tijdens A Festival of Choices, georganiseerd door het Master of Fine Arts programma van het Sandberg Instituut. Als onderdeel van hun afstuderen tonen Matthew Shannon en Adam Ulbert hun werk voor vijf dagen in de tentoonstellingsruimte van SMBA. Beide kunstenaars hebben de kwaliteiten en kenmerken bestudeerd die vaak als basis dienen om de mens te onderscheiden van objecten en de natuurlijke wereld. Zij bevragen deze opsplitsing tussen personen en andere entiteiten, en overwegen manieren om deze tegengestelde categorieën te herenigen met gebruik van film, beeldhouwkunst en een breed scala aan andere items. Hun werken verkennen de grenzen van de mens en creëren intieme relaties tussen het menselijke en niet-menselijke, door bijvoorbeeld de nadruk te leggen op de chemische elementen waar zowel mens als object uit bestaan.Matthew Shannon zal zijn nieuwe werk I knew such lovely pictures (2014) laten zien. Deze eenkanaals video bestaat uit zes korte afleveringen en een installatie gemaakt met sculpturen, en rekwisieten en tekst- en beeldfragmenten uit de video. Het videowerk knoopt een stroom van objecten aan elkaar, waaronder brieven van Robert Boyle en Marilyn Monroe, spiegelende oppervlaktes van massaal geproduceerde Coke Light blikjes, muziek door Ivan Wyschnegradsky, evenals originele karakters zoals ‘Mothermyboy’. De video laat het fetisjistische karakter van deze objecten zien, en plaatst ze bij elkaar in een asymmetrische en toevallige compositie van beeld en geluid, waarvoor Shannon ook gebruik maakt van gevonden videomateriaal, animatie en acteurs. Shannon suggereert dat de videoreeks een membraan is waar menselijke en niet-menselijke onderdelen samen een beeld produceren.

Adam Ulbert zal zijn The Cave of the Hermaphrodite (2014) laten zien. Deze installatie bestaat uit gezeefdrukte handdoeken, kokosvezels uit Tahiti, 3D-prints, een glasspons skelet, een siliconenrubber mal en video’s. Adam haalt zijn inspiratie voornamelijk uit drie verschillende bronnen: de film Satyricon van Federico Fellini, tv-series over de natuurgeschiedenis zoals Life on Earth door David Attenborough, en Paul Gauguin’s boek Noa Noa. Hij is geïnteresseerd in het moment waarop teksten geïntegreerd raken in een andere verhaallijn, en op die manier elke oorspronkelijke samenhang ondermijnen. In zijn onderzoek zoekt hij naar de breuklijnen in het modernistische denken, dat overal conceptuele grenzen stelt, waarna elke afbakening geen zin meer maakt of in het geheel niet meer functioneert. The Cave of the Hermaphrodite is onderdeel van Adam’s langlopende onderzoek naar systemen die begonnen met een oorsprong die schijnbare tegenstellingen verzoent, zoals bijvoorbeeld de hermafrodiet.

______________________________________

Matthew Shannon (Perth, Australië) woont en werkt in Amsterdam. In 2013 begon hij een lopend tentoonstelling en documentatie project met curator Raimundas Malasauskas. Recente tentoonstellingen zijn onder meer ‘Video Arte Australia y Nueva Zelanda’ bij M100 in Santiago, Chili (2014) en bij NuMu in Guatemala City, Guatemala (2013). Hij heeft ook verscheidene tentoonstellingen gehad in Australië en Nieuw Zeeland, en ook bij de Kadist Foundation in Parijs en bij Kunstverein in Amsterdam. In 2011 heeft hij werk tentoongesteld bij The Australian Centre for Contemporary Art alsook bij Tristian Koenig in Melbourne.

Adam Ulbert (Boedapest, Hongarije) studeerde filmtheorie en culturele antropologie aan de Eötvös Loránd University of Sciences, Boedapest, en behaalde zijn BA aan de Moholy-Nagy University of Art and Design in Boedapest. Op dit moment studeert hij af aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Hij heeft zijn werk onder andere tentoongesteld in het Museum of Contemporary Art in Zagreb (2014), the Center for Contemporary Art, Tel Aviv (2012), en Collegium Hungaricum, Berlin (2012). Hij wordt vertegenwoordigd door Gallery Trapéz, Boedapest.

______________________________________

A Festival of Choices is georganiseerd door het Master of Fine Arts programma van het Sandberg Instituut. Het benadrukt de relaties tussen Sandberg-studenten en de diverse instituten en organisaties in het culturele landschap van Amsterdam. Voor andere presentaties en hun locaties, bezoek de website www.festivalofchoices.nl.