The Marx Lounge

Alfredo Jaar

17 april - 5 juni 2011

smba-newsletter-121.pdf (581 Kb)
marx-lounge-bibliography.pdf (153 Kb)

Voor The Marx Lounge van Alfredo Jaar is Stedelijk Museum Bureau Amsterdam omgebouwd tot leeszaal, compleet met comfortabele banken, leeslampen en een enorme leestafel. Op deze leestafel bevindt zich een ruime sortering publicaties op het gebied van marxisme, kapitalisme, neoliberalisme, postkolonialisme, globalisering, cultuurtheorie, politiek en filosofie. De tentoonstelling nodigt de bezoeker uit tot nadere studie van deze samenballing van kennis, die door Jaar persoonlijk is gerangschikt volgens thematische lijnen. The Marx Lounge vindt plaats in het kader van Project ‘1975’ van Bureau Amsterdam.

Met The Marx Lounge richt kunstenaar, architect en filmmaker Alfredo Jaar zijn pijlen op de rol van het alomtegenwoordige marktdenken dat het globaliseringproces van vandaag bepaalt, inclusief de misstanden die er uit voortvloeien. Niet alleen het invloedrijke gedachtegoed en de kapitalismekritiek van Karl Marx is vertegenwoordigd in deze tentoonstelling, maar vooral ook een substantiële hoeveelheid politiek-filosofische publicaties van recentere datum. Met het oog op het publiek in Amsterdam is daar nog een aantal relevante Nederlandse boeken aan toegevoegd. Wie de door Jaar ontworpen lounge bezoekt, zal verleid worden door deze uitstalling van intellect.

Directe aanleiding voor The Marx Lounge zijn de kredietcrisis en de fundamentele vragen omtrent het kapitalistisch systeem die deze heeft opgeroepen. De overstelpende hoeveelheid literatuur in The Marx Lounge lijkt op het eerste oog ontoegankelijk, maar bij nadere beschouwing komt uit de boekomslagen met hun duidelijk leesbare titels een duidbaar beeld naar voren: dat van een pleidooi voor meer aandacht voor de (geo)politieke mores van vandaag vanuit alle denkbare invalshoeken. The Marx Lounge is een tegenaanval, de ‘kunst van de tegeninformatie’ aldus theoreticus Georges Didi-Huberman, tegen de dominantie van een kapitalistische praktijk zoals die zich wereldwijd manifesteert in ongelijkheden. Jaar poneert Marx als de logische basis, maar maakt tegelijk een sprong naar de periode vanaf de jaren ’70 – naar het postkoloniale tijdperk. Eens te meer wordt duidelijk dat belangrijke vraagstukken over de ordening van de wereld met het ten einde komen van het kolonialisme allesbehalve zijn opgelost.

The Marx Lounge ging eind vorig jaar in première op de Biënnale van Liverpool. Voor SMBA is de installatie aangepast aan de lokale Nederlandse situatie, die momenteel gekenmerkt wordt door polarisering van het politieke landschap. The Marx Lounge bevat daarom ook een flinke Nederlandse sectie boeken van onder anderen Bosma, Buruma, Heijne, Hirsi Ali, Leerssen, Scheffer en Schinkel. Hun werk geeft een weerslag van lokale politieke gevolgen van het globaliseringproces. Een proces dat ook de beeldende kunst en kunstbeschouwing aangaan en nopen tot een bezinning op de rol van kunst en kunstinstellingen vis-à-vis de globalisering in een postkoloniale samenleving. Dat is tevens de inzet van Project ‘1975’ van SMBA: een herbezinning op het hedendaagse kunstinstituut in een postkoloniale context.

Onderdeel van The Marx Lounge is een intensief programma van leesgroepen, lezingen, debatten, filmvertoningen en kunstenaarspresentaties. Dit programma wordt mede georganiseerd in samenwerking met Amsterdamse partners zoals onderzoeksgroep Liberticide, de Internationale Socialisten, de Universiteit van Amsterdam en anderen. En overzicht van het volledige publieke programma is hier te vinden.

Alfredo Jaar (Chili 1956) nam onder meer deel aan de biënnales van Venetië in 1986 en 2007, São Paulo (1987, 1989 en 2010) en aan de Documenta in 1987 en 2002. Onlangs realiseerde hij het Monument voor de slachtoffers van het regime van Pinochet in Santiago de Chile. Werk van Alfredo Jaar is momenteel, behalve in SMBA, ook te zien in de tentoonstelling ‘Ars 11’ in KIASMA, Helsinki (15 april t/m 27 november) en op de Sharjah Biënnale (16 maart t/m 16 mei). In 2012 vindt een grote retrospectief van zijn werk plaats op verschillende locaties in Berlijn. Gedurende The Marx Lounge toont ook Galerie Paul Andriesse (Amsterdam) een kleine selectie van zijn werk. Alfredo Jaar woont en werkt in New York. Zie ook www.alfredojaar.net.

The Marx Lounge wordt op zaterdag 16 april op feestelijke wijze in SMBA geopend door Wethouder van Kunst en Cultuur, Carolien Gehrels. Het programma van deze avond is als volgt:

17:30 uur: Korte introductie door Jelle Bouwhuis, curator Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.

17:40 uur: Opening door Carolien Gehrels.

17:50 uur: Lezing door Alfredo Jaar.

18:15 uur: Publiek interview met Alfredo Jaar door curator Gerardo Mosquera.

Het openingsprogramma vindt plaats in SMBA zelf en is vanwege de beperkte ruimte toegankelijk voor een gelimiteerd aantal personen. Reserveren via mail@smba.nl.

Klik hier voor onze speciale 'Project 1975' website.