Boekpresentatie Blind Spots

Nina Fischer & Maroan el Sani

28 maart om 17 uur

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam

Voertaal: Engels

Toegang gratis

Reserveren via mail@smba.nl

Met gepaste trots presenteert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam de publicatie Nina Fischer & Maroan el Sani - Blind Spots. Het is de eerste grote oeuvrecatalogus van het Berlijnse kunstenaarsduo. In het kader van deze boekpresentatie vindt in SMBA een lezing plaats van Merijn Oudenampsen met aansluitend een korte inleiding op de publicatie en overhandiging van het eerste exemplaar door de kunstenaars.

Blind Spots is de eerste overzichtspublicatie van het werk van het kunstenaarsduo Nina Fischer (1965) en Maroan el Sani (1966). Sinds eind jaren negentig zijn zij als duo internationaal actief met hun op specifieke locaties geënte installaties en film- en fotoprojecten. De werken focussen op de restanten van de modernistische samenleving en op de wijze waarop die zich in het huidig tijdsgewricht manifesteren. Als een van de eersten richtten zij daartoe in hun werk de aandacht op voorbeelden van modernistische architectuur en de daaraan verbonden ideologieën. Tot die gebouwen behoren onder meer het voormalige Palast der Republik in Berlijn, de Bibliothèque Nationale in Parijs alsook het meer recente Viñoly-gebouw aan de Amsterdamse Zuidas. Daarnaast tekenen hun film- en fotowerken zich door onmiskenbare referenties aan de neo-avantgardistische cinema van onder anderen Antonioni, Pasolini en Tarkovski. Deze combinatie resulteert in een haarscherpe analyse van het deficit van het modernisme na de val van de Berlijnse muur en het daaropvolgende ideologische vacuüm.

In Nina Fischer & Maroan el Sani – Blind Spots worden negen grote projecten van het kunstenaarsduo besproken door verschillende theoretici, curatoren en critici. Stedelijk Museum Bureau Amsterdam is samen met de kunstenaars initiatiefnemer van de publicatie en tevens een van de uitgevers.


In het kader van de boekpresentatie op vrijdag 28 maart houdt stedenbouwkundig onderzoeker Merijn Oudenampsen een korte lezing getiteld 'De Glazen Stad'. Daarin geeft hij in vogelvlucht een indruk van de traditionele stedenbouwplanning in Amsterdam en de wijze waarop het project Zuidas zich hiervan onderscheidt. Aansluitend wordt de korte film The Rise getoond, waarmee Fischer & El Sani in maart vorig jaar hun residentieperiode aan de Zuidas afsloten. Daarna geeft Jelle Bouwhuis, curator SMBA, een korte inleiding op het boek in aanwezigheid van de kunstenaars. De presentatie wordt afgesloten met een feestelijk glas champagne.

Nina Fischer (1965) en Maroan el Sani (1966) vormen sinds 1993 een duo. Als zodanig exposeerden zij onder meer op de Gwangju-biënnales in Korea in 1995 en 2002, de Berlin Biënnale van 1998, de Liverpool Biënnale 1999, Manifesta IV in Frankfurt, 2002 en in het Yamaguchi Center for Arts and Media in Japan in 2005. In 2006/2007 resideerden zij in opdracht van SMBA en het lectoraat Kunst & Publieke Ruimte aan de Amsterdamse Zuidas en exposeerden zij het resultaat, The Rise, van maart tot mei 2007 in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Deze filminstallatie was onlangs ook te zien in de Berlinische Galerie in Berlijn.

Merijn Oudenampsen (1979) is stedenbouwkundig onderzoeker met een bijzondere interesse in thema’s als citybranding, de creatieve stad en megaprojecten als dat van ‘de Zuidas’. Politiek engagement toonde hij als organisatielid van Precair Forum (2005), Mayday Symposium (2006) en Migrant/Media/Metropolis (2008). Hij publiceerde artikelen in o. a Mute Magazine, Archined, Variant and Waterland, en leverde bijdragen aan My Creativity Reader (2007, Institute of Network Cultures) en Urban Politics Now! (2007, NAi).

Nina Fischer & Maroan el Sani, BLIND SPOTS

Redactie: Jelle Bouwhuis, Nina Fischer en Maroan el Sani

Vormgeving: Mevis & Van Deursen, Amsterdam

Inleiding: Gabriele Knapstein

Met bijdrages van: Jennifer Allen, Nada Beros, Anthony Bond, Jeroen Boomgaard, Jelle Bouwhuis, Marc Glöde, Boris Groys, Hou Hanru, Nicolas Trembley, Krystian Woznicki.

Taal: Engels / Duits

Afmeting: 210 x 285 mm, 200 pagina’s, soft cover

Prijs: 30 Euro

ISBN: 978-3-905829-18-1

Uitgegeven door: Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Galerie Eigen+Art Berlin, Yamaguchi Center of Arts and Media (YCAM), Japan

Distributie: JRP Ringier, Switzerland