Research Intervention. An Evening

Donderdag 19 februari, 20:00-22:00 uur

Presentaties van Master Artistic Research, Universiteit van Amsterdam: Edgar Morales Caamaño, Brecht Govaerts en Emily Huurdeman
Met bijdrage van: Ilya Rabinovich

“Thinking occurs when things are uncertain or doubtful or problematic.” John Dewey

De werken in deze onderzoeksinterventie behoren tot de stijl van het “onaffe” en tot het domein van het proces. De diverse ideeën die in de werken worden onderzocht lopen uiteen van militaire musea en identiteit tot het essay als vorm van performance, tot de prehistorische geest en queer taalgebruik. Al deze projecten presenteren weifelende benaderingen ten opzichte van kunst en onderzoek. Het is het eerste fase moment van “dingen”: gedachteprocessen en vondsten tot nu toe tegengekomen.

Onderzoek, wat gepaard gaat met vallen en opstaan, creëert voor de deelnemers een verslaving, gevoed door een intense en individuele focus op een bepaald onderwerp. Het is een behoefte om die bijzonderheden die men tegenkomt tijdens het proces te observeren, te onderzoeken en weer te geven. De presentatie van het onderzoek naar de prehistorische geest en afwijkend taalgebruik stelt bijvoorbeeld de vraag: hoe kunnen we actief deelnemen aan kennisproductie in al haar vormen en stadia?

In door onzekerheid gedefinieerde tijden is het doel van de kunstenaars in deze interventie om de verbeelding te laten dwalen tussen de vele mogelijkheden om betrokken te zijn in wat we weten en niet weten. Niet op een abstracte of formele wijze, maar de vragen met betrekking tot kunst, wetenschap en ervaring dichtbij de geproduceerde dingen en ideeën houdend.