The Marx Lounge - Volledig Programma

In het kader van The Marx Lounge organiseert Stedelijk Museum Bureau Amsterdam een intensief programma van openbare leesgroepen, lezingen, filmvertoningen en kunstenaarspresentaties, met medewerking van experts op de verschillende kennisvelden die Jaar in zijn meeslepende installatie ter tafel brengt. Door middel van dit publieke programma kan de bezoeker op een interactieve manier gebruik maken van de literatuur ter plaatse. De variatie aan evenementen biedt zowel de kenner als de leek de mogelijkheid om zich te verdiepen in de politieke en filosofische theorie.

Dinsdag 19 april: Internationale Socialisten: ‘Marx en democratie’, leesgroep begeleid door Pepijn Brandon. (NL)

Woensdag 20 april: Liberticide: ‘Context’, begeleid door Tiers Bakker en Robin Brouwer. (NL)

Woensdag 27 april: Liberticide: ‘Economie’, met gastspreker Pieter Lemmens. (NL)

Vrijdag 29 april: Eerste van twee lezingen door Joost de Bloois en Ernst van den Hemel over het werk van filosoof Alain Badiou. (EN)

Maandag 2 mei: Introductie op het postkolonialisme, begeleid door Joris Lindhout en kunstenaar-expert Renzo Martens. (NL)

Dinsdag 3 mei: Internationale Socialisten: ‘Marx’ methode: historisch materialisme’, leesgroep begeleid door Sara Murawski. (NL)

Woensdag 4 mei: Liberticide: ‘Veiligheid toezicht en controle’, door Robin Brouwer. (NL)

Dinsdag 10 mei: Kunstenaar Zachary Formwalt leidt de close-reading groep ‘Money: returning to the accident from which it came'. (EN)

Woensdag 11 mei: Liberticide: ‘Politiek’, met gastspreker Frans Winkens. (NL)

Vrijdag 13 mei: Tweede van twee lezingen door Joost de Bloois en Ernst van den Hemel over het werk van filosoof Alain Badiou. (EN)

Maandag 16 mei: Dr. Johan Hartle leidt de open werkgroep ‘Art as institution and its critique’, in aanwezigheid van kunstenaar Rainer Ganahl. (EN)

Dinsdag 17 mei: Conceptueel kunstenaar Rainer Ganahl verzorgt een Marx Reading. (EN)

Woensdag 18 mei: Liberticide: ‘Media’, begeleid door Tiers Bakker. (NL)

Donderdag 19 mei: Datum veranderd! De vertoning van The Forgotten Space van kunstenaar Allan Sekula en regisseur Noël Burch, ingeleid door kunsttheoreticus Sven Lütticken, een publiek interview met Noël Burch en een presentatie van Open #21, cahier voor kunst en het publieke domein, is verplaatst naar dinsdag 24 mei. (EN)

Zondag 22 mei: Vertoning van Pier Paolo Pasolini’s Appunti per un Orestiade Africana (Notes for an African Orestes). Met een inleiding door kunstenaar Patrizio Di Massimo en afsluitend een vraaggesprek begeleid door curator Cosmin Costinas. (EN)

Maandag 23 mei: Een lezing door Lucia Pradella over de relevantie van Marx’ Het Kapitaal voor de analyse van globalisering en de hedendaagse crisis. (EN)

Maandag 23 mei: Introductie op het postkolonialisme, begeleid door Joris Lindhout en Quinsy Gario. (NL)

Dinsdag 24 mei: Internationale Socialisten: ‘Inleiding tot Het Kapitaal’, leesgroep begeleid door Joost Ploeger. (NL)

Dinsdag 24 mei: Vertoning van The Forgotten Space van kunstenaar Allan Sekula en regisseur Noël Burch, ingeleid door kunsttheoreticus Sven Lütticken, een publiek interview met Noël Burch en een presentatie van Open #21, cahier voor kunst en het publieke domein. (EN)

Woensdag 25 mei: Liberticide: Debat 'Fiscalide' met Liesbeth Noordegraaf-Eelens Ewald Engelen en Theo W.A. de Wit. Gemodereerd door Laurens ten Kate. (NL)

Donderdag 26 mei: Filmvertoning van Alfredo Jaar’s Muxima (2005) met een inleiding door kunstenares Cláudia Cristvão. (EN)

Zaterdag 28 mei: Destruction of the Orchestra van Jeronimo Voss. (EN)

Dinsdag 31 mei: Internationale Socialisten: ‘De actualiteit van Marx’, leesgroep begeleid door Maina van der Zwan. (NL)

Woensdag 1 juni: Liberticide: ‘Alternatieve samenleving’, begeleid door Tiers Bakker en Robin Brouwer. (NL)

Vrijdag 3 juni: Filmvertoning van Barbara den Uyl's Waar de ratten koning zijn (1985), met discussie begeleid door Joris Lindhout. (NL)


Reserveringen kunnen worden gemaakt door het sturen van een e-mail naar marxlounge@smba.nl. Vermeld daarin naam, contactgegevens en de datum en titel van de activiteit waarvoor de reservering wordt gemaakt.

NB: het aantal deelnemers aan leesgroepen is veelal gelimiteerd.

Voor sommige leesgroepen geldt een aanbevolen literatuurlijst. Na aanmelding worden de titels van eventuele bijbehorende literatuur toegestuurd, kosten voor dit materiaal zijn voor eigen rekening.